Újabb tisztséget kapott az RMDSZ a kormányban

2015 után ismét Laczikó Enikő vezeti az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalát.
Hirdetés

Az RMDSZ által javasolt Laczikó Enikőt nevezte ki az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának (DRI) élére Sorin Grindeanu miniszterelnök – tudatja az RMDSZ keddi közleménye.

A jogász Laczikó Enikő 2015 októberéig vezette a kisebbségi kérdésekkel foglalkozó hivatalt. Románia legnagyobb őshonos kisebbségének képviselőjeként a hivatalt akkor is RMDSZ-es politikus vezette, amikor kormányon vagy éppen ellenzékben volt a Szövetség – írja a közlemény. 

Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök ezt az elvet teljesen természetesnek tartja, és úgy véli: a Szövetség a kisebbségi kérdés zászlósaként a legerősebb hangon tudja artikulálni a jogsérelmeket, közel hét százalékos, arányos képviseletével lehetősége van arra, hogy beleszóljon a döntések alakításába, hogy a többi elismert romániai kisebbségi közösség ügyét is előre mozdítsa.

Az ügyvezető elnök tudatában van annak, hogy Laczikó Enikő kinevezésével Romániában nem oldódik meg a kisebbségi kérdés, a Szövetség azt a feladatot szánja neki, hogy a végrehajtói hatalom szintjén is felhívja a figyelmet a nemzeti kisebbségekhez tartozó állampolgárok jogainak korlátozására. „Az önkormányzatokban, a parlamentben, de a kisebbségi államtitkár révén is hangot kell adnunk a román diplomácia ferdítéseinek. Hangosan kell mondanunk: Románia nem modellértékű, ami a kisebbségi jogok betartását illeti” – összegzett Porcsalmi Bálint. 

Hirdetés