Pirosra festették A kis hableányt

Tudják, azt a bájos kis szobrot odafönt, a dán fővárosban.
Hirdetés

Ez a műalkotás olyan a dánoknak, mint a franciáknak az Eiffel-torony, az amerikaiaknak a Szabadság-szobor, az erdélyieknek pedig a Mátyás-szobor.

A története pedig, röviden: a Carlsberg sörgyár vezére, Carl Jacobsen nagyon megszerette a híres Andersen-mesealakot, így hát felkérte Edvard Eriksen szobrászt, ugyan öntse már bronzba, faragja kőbe. A szobor 1913-ban el is készült, és a sörkirály odaajándékozta Koppenhága városának. A kis hableány azóta ott üldögél a kikötő közelében, és imádja az egész világ.

Illetve, majdnem az egész világ. Akadtak ugyanis olyanok, akik valamilyen okból kifolyólag nekiestek a szobornak. Kétszer levágták a hableány fejét (1964-ben vissza se adták, 1998-ban viszont igen), 1984-ben az egyik karját tépték le, 2003-ban meg úgy, ahogy van, belökték a tengerbe, hadd ússzon.

2004-ben burkát húztak rá ismeretlen tettesek, akik ily módon kívántak tiltakozni Törökország EU-csatlakozása ellen.

Hirdetés

Ezúttal, egyelőre szintén ismeretlen tettesek piros festékkel mázolták be a Kis hableányt. A szoborgyalázó festők a mólóra üzenetet is írtak, hogy világos legyen a vandalizmus oka: „Dánia védje meg a Feröer-szigetek bálnáit.” Egy dolog már biztos tehát, a szöveg alapján: természetvédő vandálokról van szó.

A koppenhágai rendőrség vizsgálja az ügyet.

Hirdetés