Megmentett a képviselőház egy PSD-képviselőt a DNA ügyészeitől

A Microsoft-ügyben beszélgettek volna el vele.
Hirdetés

Nem indíthat bűnvádi eljárást a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Eugen Bejinariu PSD-képviselő ellen, mivel a képviselőház 183:88 arányban leszavazta a politikus kiadását.

Bejinariut, aki Adrian Năstase 2000-től négy évig kormányzó kabinetjének volt a főtitkára, hivatali visszaéléssel gyanúsítja a DNA a Microsoft-ügyként elhíresült hatalmas korrupciós ügyről leválasztott, úgynevezett Microsoft 2-ügyben.

A Microsoft-ügyben kilenc egykori miniszter és több üzletember ellen indult bűnvádi eljárás két és fél évvel ezelőtt, több vádlott esetében alapfokú ítélet született, mások már a börtönben ülnek. A DNA szerint az ügy szereplői közel 70 millió dollárt sikkasztottak az államkasszából.

A DNA szerint 2004 áprilisában a kormány szerződést Microsoft-termékek licencelésére a Fujitsu Siemens-szel. A Microsoft 47 százalékos árengedménnyel adta volna a szoftverhasználati jogokat a Fujitsu Siemens Corporation cégen keresztül, amelyet a kormányzati szerződés valótlanul állított be a Microsoft-licenszek kizárólagos romániai forgalmazójaként, holott öt másik cég is forgalmazó volt a szerződés megkötésekor.

A Microsoft diszkontáron 25 791 138 dolláros számlát állított ki a közvetítő Fujitsunak, amely 54 567 465 dollárért adta tovább a licenszeket a kormánynak.

Bejinariu kedden a szavazás előtt azt mondta beszédében, hogy semmiféle bűncselekményt nem követett el. Nem ő tárgyalt a kormány nevében a Microsofttal a szerződésekről, az ő aláírása a dokumentumokon annak eredménye, hogy erről korábban határozattal döntött a kabinet és név szerint őt nevezte meg aláíróként a kormny képviseletében – mondta.
Hirdetés

A megállapodáshoz utólag két alkalommal is kiegészítő szerződéseket csatoltak, amelyek hasonló sikkasztási képlet szerint működtek.

Az így okozott kár értéke így első lépésben 28 776 327 dollár, majd a két másik kiegészítéssel 19 370 500 és 18 818 516 dollár, vagyis összesen több mint 66,9 millió dollár.

Tehát azt történt, hogy a Microsoft Románia és a Fujitsu Siemens Románia vezetőinek, illetve a kormány illetékeseinek összejátszásával a beszerzés dupla áron történt, az összeg 47 százalékát pedig elsikkasztották.

Hirdetés