Repülőjáratokat törölnek kedden a forgalomirányítók sztrájkja miatt

Aki repülni készül kedden, az számoljon azzal az eshetőséggel, hogy gépe egyáltalán nem száll fel.
Hirdetés
Nem mond le a sztrájkról a Légiforgalom-irányító Szolgálatok Szakszervezete (ATSR): kedden, május 30-án reggel 9 órától meghatározatlan időre felfüggesztik a munkát, így a repülőgépek nem fognak közlekedni. A szakszervezet hétfőn egyeztetett a minisztériummal, ám, mint mondják, eredménytelenül.
 
Az ATSR vezetői közölték: a sztrájk tarthat egy-két órát, vagy akár korlátlan ideig is elhúzódhat, ha kedden sem jutnak egyezségre.
 
A dolgozók a légiforgalom-irányító szolgálat (ROMATSA) esetleges megszüntetése miatt tiltakoznak, nem pedig fizetésemelésért – hangsúlyozták a kezdeményezők. 
 
A teljesítménytervet, vagyis a ROMATSA „csődjének megelőzését szolgáló dokumentumokat” az ATSR korábban a közösségi médiában közzétett tájékoztatása szerint június 5-éig kell elküldeni az Európai Bizottságnak. Mivel azonban június 1–5. között hosszú hétvége lesz, a szakszervezeti vezetők szerint az iratokat május 31-ig kell eljuttatni.
 
„Ezeket a dokumentumokat május 31-ig kell elküldeni a nemzetközi fórumoknak. Itt a minisztérium is közbenjárhat, abban az értelemben, hogy ő már januárban tudta ezt. Sajnos amíg be nem jelentettük a sztrájkot, a miniszter úr ezt elfelejtette, más gondjai voltak. Kötelessége ebben részt venni” – mondta az ATSR elnöke, Gabriel Tudorache.
 
A sztrájk miatt egyetlen charterjárat sem száll fel a repterekről, és a repülőgépjáratoknak csupán az egyharmada fog közlekedni. Hogy pontosan melyek, arról az Eurocontrol (Európai Szervezet a Légi Közlekedés Biztonságáért) fog dönteni.

Hirdetés