Patapievici: a politikai korrektség a sztálinizmushoz hasonló lidércnyomás

Morális terror, amelynek a célja a nem tetsző vélemények elhallgattatása.
Hirdetés

Horia Roman Patapievici író, filozófus szerint a napjainkban tapasztalható politikai korrektség morális terrorként nyilvánul meg, a sztálinizmushoz hasonló rémálomként, amely a szólásszabadságot fenyegeti.

Patapievici a bukaresti Bookfest könyvvásáron, Traian Ungureanu publicista és Európai parlamenti képviselő Európa ostobái. Hogyan lesznek öngyilkosok a civilizációk című könyvének bemutatóján fejtette ki véleményét.

„Az ördög legnagyobb sikere, hogy meggyőzze az embereket arról, hogy ő maga nem létezik – ezt a teológiai bölcsességet tökéletesen illusztrálva járnak el a politikailag korrektek is. Ha felveted a kérdést, ártatlan szemekkel – mivel ők, ugyebár, nagyon nyílt elméjűek – azt mondják majd: de hiszen ez nem igaz! És ha érvekel hozol, azt mondják majd, hogy neeem, ez tendenciózus félreértelmezés. És elmagyarázzák, hogyan állnak a dolgok »valójában«.”

A filozófus szerint jelenleg mintha a sztálinizmus visszatérésének rémálmát élnénk, amely az 1950-es években megszabta, ki nyithatja ki a száját, ki beszélhet. A fizikai terror helyett most morális terror van, ami nem más, mint az ember abbeli félelme, hogy a civilizált világon kívülre kerül.

Manapság a politikai korrektség ideológiaként arra alapoz, hogy az ember egy bizonyos értékközösséghez kíván tartozni.

„Ezzel a hovatartozással egy sorsközösséggel is azonosulsz. Ha pedig elszakadsz tőle, akkor megbélyegeznek: rasszista vagy, iszlamofób vagy, haladásellenes vagy és így tovább.”

Hirdetés

A politikai korrektség kezdetben csupán a szavak helyes használatának pedáns ellenőrzése volt, mára azonban mozgalommá vált, amely stigmatizál minden őt érő bírálatot – tette hozzá Patapievici.

„A muszlim, iszlám terrorizmus egy Korán-értelmezésre és a hagyományokra támaszkodik, ez az értelmezés pedig sajnos egyáltalán nem periférikus, mivel a muszlim többség nem utasítja el, a radikálisok pedig mindig menedéket találnak ezekben a közösségekben, amelyeket a politikai korrektség jegyében, ugye, gondosan meg kell különböztetni a szélsőségesektől. Csakhogy abban a pillanatban, ahogy erről elkezdesz beszélni, máris jön a megbélyegzés, iszlamofób vagy, rasszista vagy. (…) És amikor a rasszista bélyeget arra használják, hogy elhallgattassanak azzal a fajta finom cenzúrával, amely az egyetemeken, a médiában, a politikában vert gyökeret és amely a politikai korrektség tabui függvényében jelöli ki, hogy miről lehet és miről nem lehet beszélni – nos, akkor mutatkozik meg a politikai korrektség potenciálisan pusztító ereje a szólásszabadság tekintetében és a nyugati szabad civilizáció felépítése tekintetében. Látjuk a problémákat, robbanékonyak, de meg van kötve a kezünk és a lábunk”.

Horia Roman Patapievici szerint az iszlamofóbiát a politikailag korrektek találták ki, hogy kizárják a vitából azokat, akik a dolgokat a nevükön nevezik. Hangsúlyozta: semmi baja az iszlámmal, jó ismeri a Koránt és a középkori arab filozófiát és csak a politikailag korrektek vádolhatják iszlamofóbiával.

Hirdetés