Hatan megsérültek a fogarasi felvonó meghibásodása miatt

A felvonó személyzete műszaki okok miatt nem tudta időben lefékezni a kabinokat, és az utasok egy része nekiesett a felvonó falának. SMURD helikopter hozza le a sérültek egy részét.
Hirdetés
Hat személy, köztük egy gyermek megsérült vasárnap, amikor a Bâlea-vízesés és a Bâlea-tó között közlekedő felvonó műszaki okok miatt nem állt meg időben – közölte a Szeben Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU).
 
A hat sérültből kettőt, akik a felvonó 2.000 méter magasan lévő, Bâlea-tó felöli, felső állomásánál vannak, SMURD helikopterrel hozzák le – mondta el Lucian Radu, Szeben megye prefektusa, aki a mentőakciót irányítja.
 
„A felső állomás sérültjei sem súlyosak, csak éppen nincs más módszer, amivel lehozzuk őket, hisz egyelőre a hat métert is meghaladja a hóréteg vastagsága a Transzfogarasi út bizonyos szakaszain” – nyilatkozta a prefektus. Azok a turisták, akik nem sérültek meg, a hegyimentők vezetésével gyalog fognak lejönni a Bâlea-tótól a vízesésig, onnan pedig kisbuszokkal viszik tovább őket – jelentette be az ISU.
 
További 32 turista, aki vasárnap a Bâlea-tónál volt, és akiknek nem volt, amivel lejönniük, a hegyimentők vezetésével gyalog tették meg az utat a Bâlea-tó és a Bâlea vízesés között, ahonnan buszok szállították őket Nagyszebenbe. 
Az első információk szerint a felvonó személyzete műszaki okok miatt nem tudta időben lefékezni a kabinokat, és az utasok egy része nekiesett a felvonó falának. A kabint saját lábukon hagyták el a sérültek. A baleset az indító/fogadó állomásokon történt. A két fülkében összesen 15-en utaztak.
 
A prefektus felszólította a fogyasztóvédelmi hivatalt és a felvonó technikai állapotát felvigyázó állami hatóságot, hogy tartson ellenőrzést a magánkézben lévő felvonót működtető cégnél. Az alsó állomás négy sérültje között van egy gyerek, akinek eltörött az orra, egy férfi, aki lábtörést szenvedett és két nő, kisebb sérülésekkel.
 
A 2.000 méter magasan lévő Bâlea-tóhoz csak a 3.700 méter hosszú pályán közlekedő felvonóval lehet feljutni, a téli időszakra lezárt Transzfogarasi utat néhol több méteres hó borítja.
 
Nem ez az első eset, hogy meghibásodik a felvonó. 2016-ban 70 turista rekedt a Bâlea-tónál, köztük 45 gyerek, akiket helikopterekkel kellett lehozni a hegy lábához, miután a felvonó leállt.
 

Hirdetés