Hol a troli? És hova lehet parkolni?

Ezekre hamarosan a telefonunk is válaszol Kolozsváron. Ha kommunikál az útmenti parkolóhelyekre kitett szenzorokkal.
Hirdetés
Emil Boc polgármester szerdán bejelentette: a kolozsvári önkormányzat szenzorokat helyez el az utakon, amelyeknek segítségével interneten keresztül meg lehet majd tudni, hol vannak szabad parkolóhelyek a városban. Egy már működő applikációban a sorompós parkolók szabad helyeit lehet követni, most következnek az útmenti parkolóhelyek.
 
„Kolozsvár ma egész Közép-Kelet Európa számára reprezentatív lehet innováció és technológia terén, mi pedig példát szeretnénk szolgáltatni ebben a kérdésben. Már van egy telefonos applikációnk a városban található sorompós parkolókra, amely valós időben mutatja a szabad parkolóhelyeket, és terveink szerint egy másik, számítógépen és mobiltelefonon egyaránt használható applikáció, illetve az úttesten elhelyezett érzékelők segítségével ugyanezt meg tudjuk majd tenni az útszéli parkolók esetében is. 
 
A szenzorokat az útra szereljük majd fel a belváros területén, így mindenki tudni fogja, hogy egy adott parkolóhely szabad vagy sem. A belváros két zónájában több mint 3600 ilyen parkolóhelyünk van. Az érzékelőket a tömegközlekedési megállókban is elhelyezzük, itt azt mutatják majd, hogy a megállóban tömegközlekedési eszköz vagy más autó állomásozik” – mondta Boc.
 
Az elöljáró elmondása szerint a kolozsvári városvezetőség már egy következő applikáción dolgozik, amellyel mobiltelefonon követhető lesz a GPS-szel ellátott tömegközlekedési eszközök útvonala, így az utasok bármikor megtudhatják, hol van a troli vagy az autóbusz, és mikor ér be a megállóba.

Hirdetés