Az Iszlám Állam vállalta a manchesteri robbantást

Nem meglepő.
Hirdetés

Az Iszlám Állam jelentkezett a manchesteri robbantás elkövetőjeként, a dzsihadista szervezett közösségi portálokon tette közzé az ezt ismertető videofelvételt – közölte az Akbar Irak internetes portál. A hírt a TASZSZ orosz hírügynökség közölte. A SITE amerikai hírszerzési portál szerint az IÁ-hoz közel álló közösségi médiában látható videón a merénylet állítólagos elkövetője beszél, de egyelőre semmilyen szervezet nem vállalta magára a támadást.

Az EFE beszámolója szerint a 16 másodperces videón egy csuklyás férfi azt mondja: ez csak a kezet, az Istlám Állam iraki és szíriai oroszlánjai támadásokat indítanak a keresztesek ellen. Az engol nyelvű beszéd végén a férfi azt mondja: „Allahu akbar”, vagyis Isten nagy, majd felemel egy feliratot, amelyen a Manchester 2017. 05. 22. felirat, vagyis a támadás dátuma olvasható.

Az Iszlám Állam korábban hatalmas területeket tartott az ellenőrzése alatt Irakban és Szíriában. Mára visszaszorította az ellene felvonult nemzetközi katonai koalíció, de még mindig a birtokában van például a szíriai Rakka – ahol a központja is van – és az iraki Moszul nyugati része.
 

Hirdetés