Kiderül, ki férhetett hozzá a zsarolásra is alkalmas archívumhoz

Az igazságügy-miniszter nyilvánosságra hozza, kik tekintettek bele a tárca titkosszolgálatának dossziéiba.
Hirdetés

Tudorel Toader igazságügy-miniszter szerint a Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat (SIPA) archívuma szégyenfolt a román igazságszolgáltatás arcán és bejelentette, hogy első lépésként közzéteszi az archívumot „látogatók” névsorát és esetlegesen a „látogatások” számát is.

„A SIPA-archívum szégyenfolt a román igazságszolgáltatás arcán! Kellemes vagy kellemetlen, az igazságot fel kell tárni. Első lépésként közzéteszem az archívumot „látogatók” névsorát és esetlegesen a „látogatások” számát is!” – írta Facebook-oldalán Toader.

Mint ismeretes, a gyanú szerint az igazságügyi tárcának alárendelt, tíz éve megszüntetett titkosszolgálat archívumában található információkat bírák és ügyészek zsarolására használhatták.

Az igazságügy-miniszter pénteken Iaşi-ban azt nyilatkozta, hogy feloldják a SIPA-archívum titkosítását, ugyanakkor hozzátette, hogy ő csak a munkahelyi titkokat hozhatja nyilvánosságra.

„A kormány hatáskörébe tartozó dokumentumok titkosítását kormányrendelettel lehet feloldani. Ha államtitkokat tartalmazó dokumentumok vannak, akkor a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) oldhatja fel a titkosítást” – nyilatkozta a miniszter.

Hirdetés