A fináncok után a helyi hivatalnokok is sztrájkolni fognak

Természetesen a most készülő, egységes bérezési törvény miatt.
Hirdetés

A közizgatásban dolgozók szerdától beszüntetik a munkát, mert elégedetlenek, hogy az egységes bérezési törvény nem tartalmaz külön bértáblát a köztisztviselőkre – jelentette be hétfőn Sebastian Oprescu, a köztisztviselőket tömörítő szakszervezeti szövetség (SNFP) elnöke.

A szakszervezeti bejelentés értelmében a tiltakozó akcióban több mint 120 ezren vesznek majd részt – írja a Mediafax. A hivatalnokok jövő héten készek utcára is vonulni annak függvényében, milyen formában kerül a jogszabály a döntéshozó képviselőház elé. A szenátus ezekben az órákban vitatkozik a törvényjavaslatról.

„A jelenleg vezető politikai erő fittyet hány Románia alkotmányára, kihagyja a bérezési törvényből a helyi közigazgatást, fittyet hány a köztisztviselők jogállását szabályozó törvényre, ami előírja, hogy a fizetések szintjét jogszabályok határozzák meg, nem pedig a helyi vagy a megyei közgyűlés. Ugyan megpróbáltuk korrigálni ezeket a kisiklásokat, a mi üzenetünk az, hogy tiltakozások nélkül nem lehet kijavítani ezt a törvényt. Elégedetlenek vagyunk amiatt, hogy nem dolgoztak ki egy bértáblát a közigazgatásban dolgozó köztisztviselők számára” – jelentette ki Sebastian Oprescu.

Követelésük Klaus Iohannis államfő szerint is jogos: „Jogos a szakszervezetek aggodalma. Remélem, hogy az illetékesek megértik ezt, és javítanak a törvénytervezeten, ellenkező esetben az értéktelen lesz a helyi közigazgatásra nézve. (…) Az egységes bértörvényt közösen dolgozza ki a parlament és a kormány, övék tehát a felelősség, ugyanakkor azonban kiváló alkalom ez arra, hogy megvalósítsanak valami jót, és kívánom, hogy ez így történjen” – fogalmazott az államfő. 

A helyi közigazgatásban dolgozók tavaly nyáron is sztrájkoltak, 25 százalékos béremelést, ebédjegyeket kértek. Azt állították, hogy ők keresnek legrosszabbul az egész közszférában.

Hirdetés