Elrajtol a roncsautó- és a roncsautó plusz program

Csütörtöktől anyagilag támogatja a kormány, ha valaki környezetbarátabb járműre cserélné régi gépkocsiját.
Hirdetés

Csütörtökön indul a roncsautó- és a roncsautó plusz program a magán- és jogi személyeknek egyaránt – jelentette be Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter.

A miniszter megerősítette, hogy 2017-ben 180 millió lejt szán a tárca a Környezetvédelmi Alapból finanszírozott roncsautóprogramra és 45 millió lejt a roncsautó plusz programra.

A roncsautó plusz programban 10 000 eurós támogatást kapnak azok, akik elektromos autót kívánnak vásárolni, és akárcsak az elmúlt két évben, idén is 6 500 lejes értékjegy jár a lecserélt használt autókért. „Az idei program újdonsága, hogy azoknak, akik a roncsautó plusz programban elektromos autót kívánnak vásárolni, és otthon van egy nyolc évnél idősebb autójuk, nem kell feltétlenül leadniuk azt, a 10 000 eurós támogatás mindenképpen jár. Ha azonban mégis úgy döntenek, hogy leadják régi járgányukat, akkor a 6 500 lejes értékjegyet hozzáadhatják a 10 000 eurós támogatáshoz és úgy vásárolhatnak elektromos gépkocsit’”- magyarázta a tárcavezető.

Hozzátette: azok, akik hibridautót vásárolnak, 4 500 eurós támogatásban részesülnek, amelyhez szintén hozzátehető egy nyolc évnél idősebb autó esetleges leadásából származó 6 500 lejes értékjegy.

A pályázati kiírás újdonsága, hogy a károsanyag-kibocsátás függvényében küszöböket ír elő a megvásárolandó gépkocsikat illetően: 2017-ben legtöbb 130 g/km-es, 2018-ban legtöbb 120 g/km-es, 2019-ben pedig legtöbb 110 g/km-es széndioxid-kibocsátású autót lehet vásárolni az értékjegy felhasználásával.

Hirdetés