Tovább szűkítette a parlament Iohannis mozgásterét

Szépen, fokozatosan tenné béna kacsává az elnököt a kormányoldal.
Hirdetés

A kormánykoalíció újabb hatáskörétől fosztotta meg Klaus Iohannis elnököt, miután a szenátus úgy módosított egy kormányrendeletet, hogy az elnök által irányított legfelső védelmi tanácsnak nem lesz többet beleszólása a belügyminisztériumi titkosszolgálat vezetőjének kinevezésébe.

Mădălina Dobrovolschi, az elnök szóvivője kedden elmondta: a döntés aggasztó a „román jogállamiság épségére” nézve.

Emlékeztetett, hogy a kabinet nemrég a telekommunikációs hatóság vezetőjének kinevezésében játszott szerepétől is megfosztotta az elnököt, ami azt sejteti, hogy jól kitervelt politikai akció az elnök hatáskörének korlátozása – mondta a szóvivő.

A telekommunikációs hatóság vezetőjének kinevezése esetében a jobbközép pártok politikai támogatásával elnöki székbe juttatott Iohannist a Sorin Grindeanu vezette szociálliberális kormány fosztotta meg hatáskörétől április végén. Akkor egy sürgősségi rendeletet fogadtak el, amely szerint a parlamentnek kell döntenie a hatóság vezetőjéről, nem az elnöknek.

Dobrovolschi szerint a kormány azóta sem adott magyarázatot. Hozzátette: a belügyi titkosszolgálat vezetője esetében azért indokolatlan a védelmi tanács és az elnök megkerülése, mert az intézménynek fontos szerepe van Románia védelmében és nemzetbiztonságának szavatolásában.

Hirdetés

A szenátus hétfőn módosított egy sürgősségi kormányrendeletet, amely a belügyi titkosszolgálat belső szervezéséről rendelkezett. A rendeletet tavaly fogadta el a Dacian Cioloș vezette szakértői kormány. A rendeletet a szenátus a tavaly leköszönt kormány szándékával ellentétesen módosította úgy, hogy a belügyi titkosszolgálat vezetőjének kinevezésében a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó legfelső védelmi tanácsnak nem lesz többet szerepe. A testületet Iohannis vezeti, tagjai között van többek között a miniszterelnök és több miniszter.

Az ellenzéki média úgy kommentálta a szenátus döntését, hogy a belügyi titkosszolgálat vezetőjének kinevezésében Carmen Dan belügyminiszternek lesz döntő szava, aki Liviu Dragnea, a kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke egyik bizalmasának számít.
 

Hirdetés