A családról szóló népszavazással szemben foglalt állást 33 EP-képviselő

A főleg baloldali képviselők által aláírt levélben azt kérik a román pártvezérektől, hogy ne támogassák a család fogalmáról szóló népszavazási kezdeményezést.
Hirdetés

Az Európai Parlament 33 képviselője írta alá azt a román parlamenti pártok vezetőinek – köztük Kelemen Hunornak, az RMDSZ elnökének – címzett levelet, melyben azt kérik, hogy ne támogassák a népszavazás kiírását a család alkotmányos meghatározásáról.

A különböző pártszövetségekhez tartozó, többségében baloldali levélírók arra figyelmeztetnek, hogy a referendum engedélyezése egyaránt sérti a vadházasságban élő, illetve az azonos nemű párok emberi jogait, mint ahogyan a félárva vagy házasságon kívüli gyermekekét, miközben nem nyújt lehetőséget az élettársi kapcsolat jogi elismerésére.

A levél emlékeztet arra, hogy a hátrányosan megkülönböztetett párok és családok jelenleg is egy sor alapjogtól esnek el, nem érvényesek rájuk a családi otthon védelméről szóló jogok, nem vehetik magukhoz az elhunyt élettárs gyermekét, megtagadhatják tőlük a látogatás jogát a kórházakban, nem örökölhetnek, az elismerés hiányát pedig főleg az érintett gyermekek szenvedik el.

A levelet a Zöldek/Európai Szabad Szövetség, az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal, az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége,  az Európai Konzervatívok és Reformerek, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért képviselőcsoportok nevében tették közé, de aláírta az Európai Néppárt egyik képviselője is.

A teljes szöveg – román nyelven – itt érhető el. 

Hirdetés