Házi őrizetbe helyezné a DNA Konstanca ortodox érsekét

Mivel megsértette a hatósági felügyelet szabályait.
Hirdetés

Házi őrizetre cserélné a hatósági felügyeletet Teodosie Petrescu, Konstanca (Tomis) korrupcióval vádolt ortodox érseke esetében az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA).

Mint ismeretes, az ortodox főpapot csúszópénz elfogadásával, továbbá hamis nyilatkozatok kibocsátásával vádolják. Tavaly hatósági felügyelet alá helyezték, idén pedig vádat is emeltek ellene.

A DNA azért szigorítaná a kényszerintézkedést, mert Teodosie ismét uniós támogatásért folyamodott, holott ezt az ügyészség megtiltotta.

A DNA ügyészei azt állítják, hogy Teodosie Snagoveanu és a konstancai érsekség más képviselői hamis nyilatkozatokat használtak fel és nyújtottak be a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökséghez (APIA), európai uniós pénzek megszerzése érdekében, 2010 és 2016 között.

Hirdetés

A vádlottak azt állították nyilatkozataikban, hogy bizonyos területeket szőlősként használnak, holott a megadott területeken már nem folyt szőlőművelés. A korrupciós tettek eredményeképpen a vádlottak összesen 1.356.973 lej értékű, uniós alapokból származó összegre tettek szert.

Ami a csúszópénz elfogadását illeti, az ügyészek szerint Teodosie Snagoveanu 2016 tavaszán 500 eurót fogadott el valakitől, hogy az illetőnek elintézze az egyházi járandóság kifizetését.
 

Hirdetés