Így fut zátonyra a sétahajókázás Temesváron

Romániában a hajózásban sem a víz az úr, hanem a bürokrácia.
Hirdetés

A temesvári sétahajókázás a Bégán olyan, mint a Columbo felesége, sokan hallottak róla, de még senki nem látta. Pedig a folyó – ismét – hajózhatóvá tételének ötlete szinte egyidős a Temesvárról indult rendszerváltással, és azóta is rendszeresen felbukkan – négyévente, a választási kampányban, naná.

Aztán néhány évvel ezelőtt a városháza vett egy nagy levegőt és egy európai uniós finanszírozású program keretében belevágott a hajóbizniszbe. A Béga partjai rendbetételének több mint 6 millió eurós terve magában foglalta hajóállomások, kis kikötők megépítését is.

A polgármesteri hivatal hat kis hajó megvásárlását tervezte, amelyekkel

sétahajókázni lehet, de a tömegközlekedés egy részét is lebonyolíthatják.

A projekt megvalósítása 2013-ban el is kezdődött, de időközben új polgármester került a város élére, így a hajók csak 2016 tavaszán érkeztek meg Temesvárra. Az is hozzájárult a késéshez, hogy városháza eleinte túl kevés pénzt szánt hajókra, így senki nem jelentkezett a közbeszerzési kiírásra. Emelték az összeget és egy galaci cég jelentkezett is, hogy 6,9 millió lejért szállítja a hat kishajót.

Közben a hajókázás annyira szívügyévé vált Nicolae Robu polgármesternek, hogy amint megérkeztek, személyesen irányította a feliratozásukat, sőt, ő volt a „keresztapjuk” is.

A hajókat így nevezték el: Burebista, Decebal, Traian, Glad, Huniade, Savoya és Economu.

A Decebalt elsőként bocsátották vízre, pezsgővel, csinnadrattával, a tavalyi önkormányzati választási kampányban, az újrázni készülő polgármester születésnapján. Nicolae Robu akkor azt mondta: néhány napos próbaúsztatás után az emberek végre hajókázhatnak a Bégán, június 1-jétől pedig tömegközlekedési üzemmódban is használhatók lesznek a vízi járművek, 1 lejes jegyekkel.

Aztán minden leállt, Temesváron azóta sem működik a vízi tömegközlekedés. A városháza ugyanis megtudta, hogy a helyi tömegközlekedési vállalatnak meg kell szereznie a hajózási társasági minősítést,

a városvezetésnek létre kell hoznia egy kikötői hatóságot

Hirdetés

és egy útvonalfelügyeleti szervet. A hajózási társasági minősítés megszerzése jelenleg is folyamatban van, pedig még tavaly nyáron beindították. Ráadásul a kormány is késik egy határozattal, amely létrehozza a Béga-csatorna Hajózási Felügyeletét.

A projekt beindulását politikai huzavona is nehezítette: a városi tanácsban a PSD mereven ellenezte a Béga hajózási szabályzatának elfogadását, mire a PNL-s Robu azzal vádolta a szociáldemokrata tanácsosokat, hogy bojkottálják a tervet. Végül a Robut támogató többségnek sikerült a szabályzatot átverni a tanácson, de a polgármester nemrég bejelentette, hogy bűnvádi feljelentést tesz a PSD-tanácsosok ellen.

A történetnek nincs vége, hiszen a Bégán továbbra sem lehet hajókázni, viszont a késések miatt a város elveszítheti a 6 millió eurós európai finanszírozást.

 

 

Hirdetés