Orosz hackerek támadták meg a román külügyet

És még számos európai diplomáciai intézményt.
Hirdetés

Az orosz kormányhoz köthető hackerek megtámadták a román külügyminisztérium számítógépes rendszerét – adta hírül a Cyperscoop.com.

A portál szerint a moszkvai vezetéshez kötődő elit hackerek NATO-hivatalnoknak adták ki magukat, és ezen álcát használva adathalász (phishing) e-maileket küldtek több európai diplomáciai intézménynek, így a román külügynek is.

A szakértők szerint nem tudni, hogy a támadás sikeres volt-e, annak célja azonban meglehetősen egyértelmű.

A Cyberscoop megszerzett egy ilyen e-mailt, amelyet a szakértők az Emmanuel Macron megválasztott francia elnök kampánystábját is megtámadó APT2 vagy a Fancy Bear csoportnak tulajdonítanak.

A hackerek egy hamis NATO-s e-mailcímről olyan elektronikus leveleket küldtek szét, amelyek csatolmánya trójai vírust tartalmazott, amely a Microsoft Word két, nemrég felfedezett hiányosságát használta ki.

Hirdetés

Az Alistair Borchert százados nevében elküldött levelek egyikében egy, Donald Trump amerikai elnök által Szíria ellen elrendelt csapásról szóló cikk szerepelt. Ha megnyitják a csatolmányt, az adathalász vírus telepíti magát, lehetővé téve, hogy a hackerek hozzáférjenek a számítógép adataihoz.

A NATO a konkrét esetet nem kommentálta, de jelezte: gyakoriak a hasonló támadások.

 

Hirdetés