Felmérés: a lakosság jelentős részének nincs baja a melegházassággal

Viszont a homoszexualitást erkölcsileg rossznak tartja a nagy többség.
Hirdetés

Románia lakosságának 82 százaléka erkölcsileg rossznak tartja a homoszexualitást – derül ki a Pew Research Center közép-kelet európai országokra kiterjedő kutatásából.

A megkérdezettek 95 százaléka azt mondta, hogy hisz Istenben, 44 százalék naponta imádkozik, de csak 21 százalék jár hetente templomba. Romániában a lakosság 86 százaléka ortodox, a válaszadók 74 százaléka szerint az ortodox vallás szorosan kapcsolódik a román nemzeti identitáshoz, 66 százalék pedig felsőbbrendűnek tartja a saját kultúráját. A megkérdezettek 47 százaléka szerint a Biblia tanításait szó szerint kell értelmezni. A válaszadók egy százaléka mondja magát ateistának.

A teljes felmérés megtekinhető itt.

A 18-34 éves korosztály 33 százaléka elfogadhatónak tartja a melegházasságot, ez az arány a 35 évesnél idősebbek körében 23 százalék.

A válaszadók 72 százaléka elkötelezett a házasságon belüli hagyományos nemi szerepek mellett, például egyetért azzal, hogy a házasságban a férjé a döntő szó.

Romániában a megkérdezettek 52 százaléka szerint demokratikus vezetésre van szüksége az országnak, de 28 szerint bizonyos helyzetekben nem demokratikus kormányzat kell.

Hirdetés

58 százalék szerint az ortodox egyházat közpénzből kell támogatni, 46 százalék szerint pedig a kormányzati politikáknak ösztönözniük kellene a vallási értékek és a hit terjesztését.

A megkérdezettek fele azonban úgy véli, az államnak világinak kell maradnia, az egyház pedig túl sokat foglalkozik a pénz- és hatalomszerzéssel. 58 százalék szerint az abortusznak törvényesnek kell lennie.

A felmérés romániai része 1360 fő megkérdezésével készült, hibalehetősége 4,5 százalék.
 

Hirdetés