A legfelsőbb bíróság elé kerül Ponta adócsalási ügye

A DNA megszüntette az eljárást, mert meghaladta az ügyészség hatáskörét, de a dossziét továbbították a legfelsőbb bíróságnak.
Hirdetés

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) a legfelsőbb bíróság elé terjesztette Victor Ponta dossziéját az úgynevezett Turceni-Rovinari perben, melyben a volt kormányfőt adócsalással vádolják. A bíráknak kell dönteniük, hogy vádat emelnek vagy ejtik az ügyet.

A DNA szóvivője a News.ro-nak elmondta, tekintettel arra, hogy olyan bűncselekmények gyanúja is felmerült, melyek túlmutatnak az ügyészség hatáskörén, átadták a dossziét a legfelsőbb bíróságnak. A DNA még 2017 márciusában szüntette meg a hivatali visszaélés miatti eljárást, melyet még 2015-ben indított, de hiába kérte a képviselőháztól Ponta mentelmi jogának felfüggesztését, erre nem került sor. Az előzetes szakaszban a politikus csak azért állhatott bíróság elé, mert olyan bűncselekményekkel vádolta a DNA, amelyeket ügyvédi minőségében követhetett el.

A perirat arról a két (Turceniben és Rovinariban működő) olténiai hőerőműről kapta a nevét, amely  2007-ben közel egymillió eurós megbízást adott – a vád szerint törvénytelenül – Dan Șova ügyvédi irodájának. Pontáról a DNA vádirata azt állította, hogy 2007-2008-ban ténylegesen el nem végzett ügyvédi szolgálatokért vett fel havi 2-3 ezer eurós honoráriumot Dan Șova szenátor cégétől, az összeg igazolásául pedig 17 teljesítési igazolást hamisított úgy, hogy más ügyvédek teljesítési igazolását lemásolta.

Ponta ügyvédként állt üzleti kapcsolatban Șovával, de ebben az időszakban már annak a választókerületnek a parlamenti képviselője volt, amelyben a két állami hőerőmű működik. A DNA szerint Șova ügyvédi irodája nem jutott volna ilyen előnyös állami megrendeléshez, ha nem tudták volna róla, hogy Victor Ponta parlamenti képviselő támogatását élvezi. 

Hirdetés