Băsescu csalással lett elnök 2009-ben? Parlamenti bizottság vájkál a múltban

Egy bukaresti újságíró szerint a SRI és a DNA közösen lépett közbe a jobboldali politikus győzelme érdekében. A kormányoldal pedig hisz neki.
Hirdetés

Különbizottságot alakított a parlament csütörtökön azoknak a sajtóban megjelent információknak a kivizsgálására, amelyek szerint egyes állami tisztségviselők törvénytelenül befolyásolni próbálták a 2009-es elnökválasztás kimenetelét, hogy újabb mandátumhoz juttassák (sikerrel) Traian Băsescu hivatalban lévő államfőt.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) állítólagos összefonódását rendszeresen bíráló Evenimentul Zilei című lap április elején arról cikkezett, hogy 2009-ben az erőszakszervezetek vezetői döntő módon befolyásolták a választás kimenetelét.

A különbizottság létrehozásáról szóló, a szociálliberális többség szavazataival elfogadott parlamenti határozat büntetőeljárást helyez kilátásba azon beidézett tisztségviselők számára, akik nem hajlandók segíteni a bizottság munkáját.

Băsescu: jaj lesz nektek, ha visszatérek
A parlamenti vita során Traian Băsescu azt mondta a szónoki emelvényről:
„Ne csináljatok Geoanából államfőt, mivel kínos helyzetbe hoznátok Iohannis urat, hiszen vissza kellene térnie Szebenbe, amíg ez (azaz Geoană – szerk. megj.) kitülti a mandátumát”.
Majd távoztában visszaszólt:
„Csak hogy tudjátok: ha elnököt csináltok Geoanából, jogosult leszek még egyszer indulni az államfőválasztáson és akkor jaj lesz nektek”.

Hirdetés