Mostantól a csíkszeredai magyar főkonzulátuson is igényelhető a magyar személyi

Az e-személyi a határon túli magyar állampolgároknak is jár, ugyanakkor csak személyesen igényelhető.
Hirdetés

Mostantól Magyarország csíkszeredai főkonzulátusán is igényelhetők a magyar személyi igazolványok – adta hírül a külképviselet.

A főkonzulátus emlékeztet: 2016. január 1-jétől kezdve immár a külföldön élő magyar állampolgárok is jogosultak magyar személyazonosító igazolványra, mostantól fogva pedig a magyar személyazonosító igazolvány igényelhető a csíkszeredai főkonzulátuson is. Az okmány kiállítása minden esetben díj- és illetékmentes, azaz teljesen ingyenes. Az igazolvány igénylése a Csíkszeredai Főkonzulátuson előzetes, telefonos időpontfoglalás alapján lehetséges a 0366-087-000 számon. A kérelmek átvétele a Csíkszereda, Gál Sándor u. 9. számú épületben (Lázár-ház) történik. A személyazonosító igazolványt kizárólag személyesen lehet igényelni.

A főkonzulátus arra kéri az igénylőket, hogy a kérelem beadásakor vigyék magukkal érvényes magyar vagy román útlevelüket, vagy román személyazonosító igazolványukat, magyar lakcímkártyájukat és honosítási okiratukat, illetve – ha rendelkezésre áll – a magyar anyakönyvi kivonataikat is.

A 14 év alatti kérelmezők esetében mindkét szülőnek jelen kell lennie a kérelem beadásakor. Ha személyesen csak az egyik szülő jelenik meg, a kérelemhez csatolni kell a másik szülőnek a közjegyző előtt tett, a személyazonosító igazolvány kiadásához hozzájáruló nyilatkozatát.

Az okmányokat Budapest Főváros Kormányhivatala állítja ki a jogosultak részére. Az elkészült személyazonosító igazolványok várhatóan az igénylést követő 4-5 héten belül vehetők át a külképviseleten.

Hirdetés

Az állandó személyazonosító igazolvány 18 év alattiak esetében 3 évig érvényes, 18. életévüket betöltött kérelmező esetében pedig 6 évig. A 65. életévet betöltött jogosult kérheti határidő nélküli érvényességi idejű személyazonosító igazolvány kiállítását.

Az új típusú személyazonosító igazolvány elektronikus tároló elemben, „chip”-ben tartalmazza az okmányon szereplő valamennyi személyes adatot és okmányadatot, beleértve a jogosult arcképmását, aláírását, valamint az ujjnyomatát is. Ha a magyar állampolgár társadalombiztosítási azonosító jellel, valamint adóazonosító jellel rendelkezik, akkor chip-ben ez is rögzítésre kerül, ezáltal képes lesz ezen azonosítók igazolására az okmány segítségével. Az elektronikus személyazonosító igazolvánnyal kapcsolatos további információk megtalálhatók a www.eszemelyi.hu oldalon.

Hirdetés