Oláh Emese: „Kolozsvár ajtaja nyitva áll a CEU előtt”

A nemrég megválasztott kolozsvári alpolgármester a Mandinernek adott nagyinterjút.
Hirdetés

Terjedelmes interjút közöl a Mandiner.hu Oláh Emesével, Kolozsvár új alpolgármesterével. A beszélgetés számos, az erdélyi olvasókat is érdeklő témát érint, ezek közül szemelgettünk:

• Háromnyelvű városnévtáblák. A tervezett latin felirat és a Napoca név miatt ez „fél győzelem” a magyar közösség számára – mondja Oláh Emese, aki elismeri: a civil kezdeményezés, a Minority Rights által indított per nélkül ez nem történhetett volna meg. Véleménye szerint „a politikai és a civil szféra nagyon jól együtt tud működni a jogok kiharcolása érdekében”. Úgy véli, a nacionalista érzelmű románok aránya csökkenő tendenciát mutat Kolozsváron és az egész országban.

• A DNA és Kövesi. A korrupcióellenes ügyészség „teljesen rugalmasan értelmezi a törvénycikkeket”, hogy minél több jogkörhöz jusson, és lényegében politikai tevékenységet végez, bár egyik párt mellett sem foglal állást. Ha Laura Codruța Kövesi indulna az elnökválasztáson Klaus Iohannisszal szemben – amint azt korábban Traian Băsescu felvetette –, ő nem tudná támogatni.

• Az RMDSZ együttműködése a PSD-vel. „Ez egy olyan együttműködés, ami kifejezetten pontszerűen törvénykezdeményezésekre vonatkozik, és a felek hat havonta újratárgyalják” – nyilatkozta Oláh Emese, de azt nem tudná pontosan megmondani, ez konkrétan milyen egyeszségekkel jár, és mit kap cserébe az RMDSZ a kormány támogatásáért.

• A CEU ügye. Ha a Közép-európai Egyetem úgy döntene, hogy elköltözik Budapestről, és – mint a rektorhelyettes korábban nyilatkozta – Erdélyt választaná, Kolozsvár szívesen látná, mert „egy nagyon fontos intézményről van szó, amellyel bármely város és önkormányzat csak büszkélkedhet”.

• Székelyföld és/vagy Erdély autonómiája. Oláh Emese a kulturális autonómiára esküszik, és úgy gondolja, „valószínűleg első lépésben mindenképp csak a könnyebbik változatot lehet bevezetni – természetesen, ha nyitottság van erre a román döntéshozók részéről is”. Az autonómia mindig is prioritás volt az RMDSZ részéről, csak az a kérdés, milyen úton tudják ezt kivívni.

Hirdetés

• A melegházasság alkotmányos tiltása. Az RMDSZ nagyon megosztott a kérdésben, ő személy szerint „teljesen liberális”, így nem támogatja, hogy az alkotmány egy férfi és egy nő közösségeként határozza meg a házasságot. 

• Magyar állampolgárság és szavazati jog. Oláh Emese még nem magyar állampolgár, de folyamatban van az egyszerűsített honosítási eljárása. Azt viszont nem tudná megmondani, fog-e szavazni a jövő évi magyarországi választásokon, de „azért elég jól kellene érvelni, hogy egy magyarországi párt a voksomat megszerezze”.

• A román nemzeti ünnep. „A városi ünnepen, illetve a rendezvényen természetesen részt kell vennünk, de azért igyekszünk egy kicsit háttérbe vonulni, mert számunkra ez nem feltétlenül ünnep” – szögezte le.

A teljes beszélgetés elolvasható az alábbi linkre kattintva.

Hirdetés