„Meglepetés”: Tăriceanu lett az ALDE elnöke

Na de miért dicsérte video-üzenetében Kelemen Hunor?
Hirdetés

Călin Popescu-Tăriceanut választották meg szombaton a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnökévé. Tăriceanu volt az egyetlen jelölt erre a funkcióra.

A kongresszusi képviselők elektronikus szavazással, az 1 094 leadott szavazatból 1 065 támogató vokssal választották meg Tăriceanut.

A ALDE kongresszusán megválasztották a párt meglehetősen népes vezető testületét, a politikai végrehajtó bizottságot. A 33 vezetőségi tag közül 16-an alelnökök, 17-en pedig tagok. Alelnökké választották többek között Teodor Meleşcanut, Varujan Vosganiant, Toma Petcut, Ovidiu Silaghit.

És ha egy 33 tagú vezető testület nem elegendő egy párt élére, megválasztottak még tizenkét póttagot is.

Kelemen: Tăriceanu korrekt, bátor és egyenes politikus, az RMDSZ partnere az ALDE-nek
Az ALDE és az RMDSZ között partneri viszony van – szögezte le Kelemen Hunor a kongresszusnak küldött video-üzenetében.
„Călin Popescu-Tăriceanu a párbeszéd embere, aki mellettünk állt képviselőként, majd később miniszterként és nem utolsó sorban kormányfőként is. Korrekt partner, nyitott, a romániai társadalom problémáit megértő és arra megoldásokat kereső ember volt és maradt. Függetlenül attól, hogy kormányon voltunk-e vagy ellenzékben, ez a partneri kapcsolat nagyon szilárd maradt, ezt túlzás nélkül állíthatom. Korrekt, őszinteségen alapuló kapcsolat alakult ki közöttünk, mivel hasonlóak a szabadságról, demokráciáról, jogállamiságról alkotott elképzeléseink.(…) Noha politikailag más zónákhoz tartozunk, és európai szinten is más-más politikai családok részei vagyunk, a minket összekötő értékek sokkal fontosabbak, mint azok a részletek, amelyek elválasztanak bennünket” – mondta vaz RMDSZ elnöke.
Kelemen Hunor azt tanácsolta az ALDE társelnökének, hogy őrizze meg bátor és egyenes politizálási stílusát. „Romániának és a romániai társadalomnak szüksége van azokra az értékekre és szemléletmódra, amelyeket az ALDE képvisel” – tette hozzá Kelemen Hunor.

Fotók: az ALDE Facebook-oldala.

Hirdetés