Háztartások és vasútvonalak maradtak áram nélkül

A szél fákat döntött az utakra és villanyvezetékekre. Hargita megyében téli gumikkal érdemes közlekedni.
Hirdetés
Több mint 480 háztartás maradt áramellátás nélkül szerdán Nagysármáson és Bánffytanyán, két országutat az erős szél miatt kidőlt fák torlaszoltak el Maros megyében. 
 
A Maros megyei katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője, Cristian Virag azt nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek, hogy az Electrica áramszolgáltató csapatai dolgoznak a hálózat helyreállításán. 
 
A 15-ös jelzésű országúton Ratosnyán és az E60-as európai úton Göcsön (Găieşti) két kidőlt fa akadályozta a közlekedést, azonban ezeket már eltávolították az úttestről. Ratosnyán az országutakat kezelő vállalat munkatársai távolították el a fát a dédai tűzoltók érkezése előtt, Göcsön az ákosfalvi önkéntes tűzoltók szabadították fel az útszakaszt. 
 
Marosvásárhelyen a Somos-tetőn kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak, ahol az erős szél kidöntött egy fát. 
 

Áll a vasúti forgalom 

a Prahova völgyében, Felsőtömös és Derestye között. Az erős szél miatt fák dőltek ki, amelyek magukkal rántották az elektromos vezetékeket – nyilatkozta a Román Vasúttársaság brassói vezetője, Ioan Pintea. Elmondta, Felsőtömös és Predeál között is döntött ki fákat az erős szél, de a vezetékeket nem érintették ezek. 
 
A forgalom az este folyamán helyreállhat, azonban az áramszolgáltató munkatársaitól függ. Délután több vonat állomásozott Predeálon, Felsőtömösön, Brassóban és Derestyén, így ezek késéssel érkeznek a célállomásokra. 
 

Vissza a téli gumit

A szerdai havazás miatt téli körülmények között lehet közlekedni Hargita megye hegyvidékén. A tavaszi hó főleg azoknak okoz gondot, akik már nyárira cserélték a téli gumikat. 
 
Adrian Pănescu, a prefektusi hivatal szóvivője szerint téli körülmények vannak a Gyergyószentmiklós – Gyilkos-tó közötti szakaszon, a Bucsin-tető környékén, ahonnan hófúvást jelentettek, és a Maroshévíz – Borszék útvonalon. 
 
Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőrkapitányság szóvivője azt tanácsolja, hogy akik levették a téli gumikat, azok várják meg a rossz idő elvonulását, mert máskülönben a hóban ragadhatnak. 
 
„Nem az a célunk, hogy bírságoljunk, hanem az, hogy megelőzzük, hogy az emberek bajba kerülejenek” – mondta a szóvivő, aki azt javasolja, hogy a sofőrök ne várjanak a rendőrök utasítására, hanem vegyék figyelembe a meteorológusok előrejelzéseit.

Hirdetés