Ökumenikus üzenet nagypénteken: Krisztust ne a holtak közt keressük

Közösen ünneplik a húsvétot a magyarországi katolikus, protestáns, neoprotestáns és ortodox egyházak.
Hirdetés

Húsvét öröme kiűzi a szívekből a félelmet, és megerősíti bennünk a reményt – olvasható a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) közös, az MTI-hez eljuttatott húsvéti üzenetében.

A dokumentumot aláíró Veres András győri megyés püspök, a MKPK elnöke, Steinbach József, a MEÖT elnöke, Fischl Vilmos, a MEÖT főtitkára, valamint az ökumenikus tanács tagegyházainak – református, evangélikus, baptista, metodista, pünkösdi, anglikán és ortodox – vezetői ezt írták: Jézus feltámadásának örömhíre bejárja az egész világot. „Kilép ismét a templomok, az imaházak kapuján, hogy megszólítsa a városokban és falvakban élőket, fiatalokat, öregeket.”

Úgy fogalmaztak: „szeretjük az életet, ezért hirdetjük, hogy Krisztust nem a temetőben, a holtak között kell keresni”. „A húsvét reggelén tanúskodó asszonyokkal és a hozzájuk csatlakozott tanítványokkal együtt megtapasztalhatjuk, hogy Jézus él és Krisztus maga az élet.”

De nem szabad megfeledkezni ennek az örömnek az áráról sem: „nagypéntekről érkezünk húsvétra! A halál helyéről az élet helyére. Ha együtt tudunk a kereszt közelében sírni, akkor sírásunkat húsvét fogja elcsendesíteni, s felragyog a fény: Jézus feltámadt!” – írták.

Hirdetés