Szinte fölösleges volt az utóbbi évek nagy önkéntes faültetési hulláma

A csemeték 85 százaléka elpusztult.
Hirdetés

A romániai erdőirtások ellensúlyozására az utóbbi években egyre több civil, önkéntes faültetési akciót szerveznek országszerte. Csakhogy a szakszerűtlen telepítés miatt a faültetés majdhogynem fölösleges, mivel a csemetéknek csak az elenyésző része marad életben.

A Cu verdele-n SUS nevű szebeni környezetvédő szervezet most azt tervezi, hogy csemeteültetési tananyagot állít össze az önkéntesek számára, hogy ne vesszen kárba a munkájuk.

Andrei Şoroacă, az egyesület elnöke szerint akkor döbbentek rá, hogy változtatni kell, miután az erdészeti őrségtől megtudták, hogy az elmúlt években elültetett csemetéknek még a 15 százaléka sem maradt életben.

Az útmutatót erdészeti szakemberek segítségével állítják majd össze és teszik közzé online formában. Nem elegendő tavasszal kimenni egy hegyoldalba, elültetni néhány csemetét, majd elégedetten távozni – mondja az aktivista, aki szerint az ültetési terv szakszerű elkészítésére, a megfelelő fafajták kiválasztására, a csemeték utógondozására, gyomlálására is ugyanakkora energiát kell fordítani, mint az ültetésre.

A szakemberekkel való konzultáció és a megfelelő utógondozás nyomán az egyesület tavaly tavaszi ültetési akciója több mint 80 százalékos hatásfokú volt – mondja az aktivista.

Hirdetés