Cseke: Bukarest számolja fel a torlódásokat a határon!

Az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője finom utalásféleképpen megjegyzi: a horvátok például felfüggesztették a szigorított ellenőrzést.
Hirdetés

A magyar-román határon az új EU-s határellenőrzési kódex miatt kialakult torlódások felszámolásár szólította fel a román hatóságokat az RMDSZ. Keddi közleményében a szövetség rámutat: a torlódások megszüntetésére gyors intézkedésekre van szükség.

„Az elmúlt napokban jelentősen nőtt a várakozási idő az ország határátkelőin, miután pénteken életbe lépett az új schengeni határellenőrzési szabályzat, amely szigorúbb ellenőrzést ír elő az Európai Unió tagállamai számára. Tekintettel arra, hogy a közelgő húsvéti ünnepek miatt a következő napokban még nagyobb forgalom várható a határátkelőkön, úgy vélem, mielőbb megoldást kell találni a problémára annak érdekében, hogy bosszúság nélkül lehessen átkelni a határon. Miután a határrendészet a belügyminisztérium alárendeltségébe tartozik, kérdést intéztem a szakminiszterhez, amelyben arról kérek tájékoztatást, milyen intézkedéseket készül bevezetni a torlódások elkerülésére a szakhatóság” – nyilatkozta a közlemény szerint Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője.

A Bihar megyei szenátor felhívta a belügyminisztérium figyelmét arra, hogy az Európai Unió legújabb tagja, Horvátország ideiglenesen felfüggesztette a szigorított határellenőrzésre vonatkozó uniós irányelv alkalmazását, mivel azt állampolgárai érdekeivel ellentétesnek ítélte.

„A kialakult helyzetet Romániának is sürgősen orvosolnia kell, hiszen elfogadhatatlan, hogy az ország uniós csatlakozása előtti időszakra emlékeztető határellenőrzést vezessenek vissza, és mindezt a húsvét előtti, amúgy is rendkívül forgalmas időszakban. Köztudott, hogy nagyon sok külföldön élő román állampolgár utazik haza a húsvéti szünetben, az európai normalitás része kellene legyen, hogy órákig tartó várakozás nélkül jussanak az országba. A pénteken életbe lépett szigorítás ugyanakkor talán még nagyobb bosszúságot okoz azoknak a román állampolgároknak, akik az elmúlt években a határ menti magyarországi településeken vásároltak házat, és innen naponta ingáznak magyarországi otthonuk és romániai munkahelyük, iskolájuk között. Hétköznapjaikat jelentősen megnehezíti az unió határátlépésre vonatkozó irányelve” – idézi a közlemény Cseke Attilát.

A pénteken életbe lépett 458/2017-es uniós szabályozás előírja, hogy az Unióban szabad mozgási joggal rendelkező polgárok úti okmányait is ellenőrizni kell mind belépéskor, mind kilépéskor. Az említett kódex hatályba lépése következtében az elmúlt napokban félórás-órás várakozásra kényszerültek azok, akik a Szatmár megyei Peténél vagy a Bihar megyei Borsnál lépték át a határt, de a kisebb átkelőkön is nőtt a várakozási idő, a teherszállító járművek pedig sok esetben akár 10 órát is állnak a határon.

Hirdetés