Gyógycsokit gyártanak a Szászvidéken

Dél-amerikai csokoládé + Szeben megyei méz.
Hirdetés
Egy nagydisznódi (Cisnădie) csokoládégyár Romániában elsőként, terápiás célra használható mézes csokoládépralinékat készít. A méhészeti koktélt tartalmazó pralinékat nemrégiben egy németországi kiállításon mutatták be, és már külföldön is keresik – nyilatkozta a gyár tulajdonosa, Florin Balan. 
 
A pralinét dél-amerikai csokoládéból és Szeben megyében termelt méhészeti termékekből készítik. A receptet a méz jótékony hatásait vizsgáló szakemberekkel közösen dolgozták ki. Florin Balan szerint a pralinéba kerülő jótékony hatású tölteléket Romániában már rég ismerik, az újdonság az, hogy csokoládéval együtt fogyasztható, gyerekek és felnőttek számára egyaránt ajánlatos. 
 
Egy praliné öt grammos, fele akkora, mint egy klasszikus praliné, és 50%-ban tartalmaz méhek által előállított tölteléket. A töltelék mézet, nyers virágport, propoliszkivonatot, méhpempőt is tartalmaz. A krémet fekete csokoládéval vonják be. 
 
A termelők két bonbon fogyasztását ajánlják naponta a 2 és 10 év közötti gyerekek számára, 3 pralinét a 10 és 18 év közöttiek számára, a felnőttek pedig naponta négyet is elfogyaszthatnak a csokoládéból. A gyártó egy kisebb koncentrátummal rendelkező pralinét is piacra szeretne dobni kimondottan gyerekek számára. 
 
Cukorbetegek is fogyaszthatják a pralinét, azonban nagyobb körültekintéssel. A jótékony hatású csokoládét jelenleg a nagyszebeni Lucian Blaga egyetemen vizsgálják, a kutatás eredményeit júniusban teszik közzé.

Hirdetés