Kamion hajtott a tömegbe Stockholm belvárosában – PERCRŐL PERCRE

Négy halott, több sebesült. Egy embert este letartóztattak.
Hirdetés

Kamion hajtott a járókelők közé a járdára Stockholmban, a városközponti Drottninggatan sétálóutcában. Svéd médiaértesülések szerint legalább hárman meghaltak, többen megsebesültek. Az Aftonbladet „néhány” halottról beszél, a Svenska Dagbladet egy svéd rádió riporterére hivatkozva három halálos áldozatról ír.

A rendőrség elsőre két halálos áldozatról beszélt, majd megerősítette, hogy hárman haltak meg a támadásban, és legalább nyolcan megsérültek.

Arról egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi történt, vagy hogy a teherautó sofőrje szándékosan vezette-e a járművet a járókelők közé a sétálóutcában.

A BBC szerint az incidens helyi idő szerint 15 óra előtt pár perccel történt, szemtanúk szerint a kamion belehajtott egy bolt kirakatába, több személyt pedig a földön láttak.

Hirdetés

Mindeközben lövöldözést jelentettek több stockholmi helyszínről, de ennek tényét később nem erősítette meg a rendőrség. A tömegközlekedés minden formáját leállították Stockholm belvárosában.

Stockholm

Hirdetés
Szigorítják a svéd határok ellenőrzését
2017-04-07 23:23:00

– erősítette meg a rendőrségi sajtótájékoztató után Stefan Löfven miniszterelnök is. A svéd kormányfő már nem állította olyan határozottan, hogy terrortámadás történt, mint ahogy tette délután, de ő is elmondta, hogy a rendőrség terrorcselekményként kezeli az ügyet.

Politikai döntéseket hozni a támadás következményeként most még korai – hangsúlyozta Löfven miniszterelnök, de mindent megtesznek azért, hogy az emberek biztonságban érezzék magukat Svédországban.

Terrorcselekményt feltételez a rendőrség, lezárja a határokat
2017-04-07 23:08:00

De ez egyelőre munkahipotézis, még nem tudják teljes bizonyosággal kijelenteni, hogy terrorcselekmény volt a délutáni teherautós gázolás Stockholm központjában – hangzott el a svéd rendőrség esti sajtótájékoztatóján.

A rendőrség vezetői, Jan Evenson helyettes főparancsnok és Stefan Hector, a szervezett bűnözés elleni belügyi szerv vezetője megerősítették, hogy a támadásban négy személy hunyt el, 15 sebesült szorul kórházi ellátásra – írja a Svenska Dagbladet. (Korábban eltérő adatok is napvilágot láttak.) Még nem tudták az összes elhunyt személyazonosságát megállapítani.

A délután körözés alá vont férfit elfogták és azonosították, de este is vonakodtak feltételezett elkövetőnek vagy tettestársnak nevezni. Állampolgárságát sem közölték, ahogy azt sem, hogy korábban megfigyelték-e. Azért keresték, mert a támadás közvetlen közelében tartózkodott, és a rendőrség sejtése szerint sokat tudhat az akcióról. 

Svéd rendőrök járőröznek

Állíg felfegyverzett biztonsági egységek járőröznek Stockholm utcáin | Fotó: TT hírügynökség

Azt most sem tudják, illetve nem közölték, hogy magát a gázolást egy vagy több személy hajtotta-e végre. Szigorítják a határok ellenőrzését, hogy ne szökhessen meg az elkövető, de erről csak a kormány dönthet, amely most este is ülésezni fog.

Felkérték a stockholmiakat, továbbra se menjenek a belvárosba, ha nem feltétlenül szükséges. Az útlezárások feloldásának időpontja is még bizonytalan. „Arra nem tudunk garanciát nyújtani, hogy nem válunk bűncselekmények áldozataivá, de a terrorizmusnak képesek vagyunk ellenállni” – hangsúlyozta Stefan Hector.

Most áll helyre a metróközlekedés
2017-04-07 22:13:00

A rendőrség most adott engedélyt a stockholmi metróközlekedés teljes visszaállítására. A metrót teljesen leállították és kiürítették délután a teherautós gázoló utáni hajsza, illetve amiatt, mert lövöldözés gyanúja merült fel a főpályaudvaron és más helyszíneken. A rendőrség végül nem erősítette meg az ezekről szóló információt, illetve azt közölte, hogy volt egy lövöldözés, de annak semmi köze nem volt a terrorcselekményként kezelt teherautós gázoláshoz.

Újraindult a vonatközlekedés is Stockholm irányába, de késések, torlódások még előfordulhatnak – írja a Svenska Dagbladet.

A román kormány is elítéli
2017-04-07 21:57:00

Kategorikusan elítéli a stockholmi terrortámadást a külügyminisztérium – írja az Agerpres. A hírügynökséghez küldött közleményben a külügyi tárca részvétét fejezi ki az áldozatok családtagjainak, és együttérzéséről biztosítja a sérülteket, valamint szolidaritásáról az egész svéd népet. 

A minisztérium ismét kinyilvánítja Románia szilárd elköteleződését a terrorizmus elleni harc mellett, és hangsúlyozza a terrorizmus visszaszorítására irányuló nemzetközi erőfeszítések megerősítésének szükségességét.
Négy ember hunyt el a támadásban
2017-04-07 21:37:00

– erősítette meg a rendőrség az Aftonbladet számára. A rendőrség 12 sebesültről tud. Sőt azt a korábbi sajtóinformációt is megerősítette, hogy letartóztattak egy férfit. 

Letartóztattak egy férfit
2017-04-07 21:31:00

Az Aftonbladet több forrásra hivatkozva azt írja, letartóztattak egy férfit a támadással kapcsolatban Stockholmtól északra. A férfin kisebb sérülések nyoma volt, illik rá a rendőrség által korábban kiadott személyleírás, sőt bűnösnek vallotta magát a teherautós támadásban. 

A rendőrség egyelőre nem erősítette meg az információt.

Elhunyt az egyik sebesült
2017-04-07 21:16:00

A teherautós támadás egyik sebesültje elhunyt a kórházban – írja a Svenska Dagbladet. Az egyik stockholmi kórház szóvivője, Johan Bratt főorvos szerint a támadás után 15 sérültet vittek kórházba, közülük kilencen vannak súlyos állapotban. A sebesütek között két gyermek van.

A metróközlekedés közben helyreállt a svéd fővárosban, a szerelvények viszont nem állnak meg a támadás helyszínéhez közel eső két, belvárosi állomáson. Az egyik az azóta is lezárva tartott főpályaudvar metróállomása.

Hosszú Katinka is Stockholmban tartózkodik
2017-04-07 19:55:00
Hosszú Katinka, aki csütörtökön utazott el Stockholmba a szombattól keddig tartó, Swim Open úszóversenyre, a szállodájában volt a svéd fővárosban péntek délután elkövetett terrortámadás idején.
 
A háromszoros olimpiai bajnok Facebook-oldalán részvétét fejezte ki az elhunytak családtagjainak, barátainak, emellett pedig azt írta: „Ma délután mi is arrafelé sétáltunk, de szerencsére már a hotelben voltunk a támadáskor”.
Hazagyalogolnak a stockholmiak
2017-04-07 19:50:00

Több tízezren vágtak neki gyalog a hazaútnak Stockholm belvárosából – írja a Svenska Dagbladet. A belvárosban ugyanis teljesen leállították a tömegközlekedést. Nem járnak a buszok, a metrók, se az elővárosi vonatok.

A rendőrség egy ideig nem tudott mondani semmit a belvárosban dolgozóknak, majd azt tanácsolta, induljanak el gyalog, mert a tömegközlekedés beláthatatlan ideig áll a teherautós gázoló után folytatott hatósági hajsza miatt.

A Stockholmba még délután indult vonatokat a főpályaudvar helyett két másik állomáshoz irányították, ahol most torlódás van, de igyekeznek biztosítani a gördülékeny forgalmat. Azokat a szerelvényeket pedig el sem indították, amelyek a közlekedési stop után indultak volna a fővárosba. 

Gyalog indultak haza a belvárosból

Fotó: Noella Johansson/TT

Öt belvárosi helyszínen nyitnak szobákat azok számára, akik metró hiányában nem tudnak hazamenni – közli a Svenska Dagbladet a pontos címekkel együtt.

A támadás utcájához, a Drottninggatanhoz közel traumaközpont nyílt azok számára, akik sokkot kaptak a támadástól, és orvosi ellátásra szorulnak. A bevásárlóutca üzleteiben ragadt vásárlókat és személyzetet egy órája kezdte kiengedni a rendőrség kis csoportokban.

A rendőrség nemrég közölte, az utcai ellenőrzőpontokat egy ideig biztos nem számolják fel, és továbbra is arra kérik az embereket, hogy kerüljék a belvárost.

A sofőr lepakolni készült
2017-04-07 19:43:00

A teherautó, amellyel a stockholmi gázolást elkövették, egy sörvállalaté, amely épp pár hordónyi sört szállított ki a támadás helyszínének közelében lévő étteremhez – számol be az Aftonbladet lap a Spendrups vállalati közleményéről.

A sofőr készült lepakolni a rakományt, amikor elrabolták a járművét, amellyel nem sokkal később több embert halálra gázoltak.

A rendőrség délutáni sajtókonferenciáján két képet hozott nyilvánosságra egy férfiról, akit most nagyon keresnek, mert köze lehetett a támadáshoz, de egyelőre nem nevezik gyanúsítottnak. A képeket térfigyelő kamerák rögzítették nem sokkal a támadás időpontja előtt:

A stockholmi támadás gyanúsítottja

Holnapig ingyenes a mobilozás Svédországban
2017-04-07 19:18:00

Egyeztettek a svéd távközlési vállalatok, és arra jutottak, hogy holnapig ingyenessé teszik a telefonhívásokat, SMS-t, MMS-t és a mobil adatforgalmat Svédországban a stockholmi támadás miatt.

Egy csuklyás férfit keresnek
2017-04-07 19:07:00

Sajtótájékoztatót tartott a stockholmi rendőrség, ahol a kamionos támadás előtt nem sokkal rögzített képet mutattak arról a férfiról, akit most keresnek. Ismét cáfolták, hogy bárkit is letartóztattak volna a támadással kapcsolatban.

A gyanúsított

A csuklyás férfit körözik. Fotó: Lars Pehrson / Svenska Dagbladet

Azaz a kamionos gázolás elkövetője megszökhetetett a támadás helyszínéről, a svéd főváros egyik sétálóutcájából, ahol a lopott teherautót belevezette az arra járókba, majd egy üzlet kirakatába.

A rendőrség korábban megerősítette, hogy a támadásnak három halálos áldozata és legalább nyolc sebesültje van, a délutáni sajtótájékoztatón viszont tartózkodott attól, hogy konkrét számokat közöljön – ezt inkább az egészségügyi hatóságokra bízzák, mondták a megjelent rendőrségi vezetők.

A nyomozást az ügyben a rendőrség folytatja le, a biztonsági szolgálat titkosszolgálati szálakon dolgozik, de mint mondták, nem kaptak értesítést arról, hogy terrortámadás esedékes a napokban.

Jelenleg azt a személyt hallgatják ki, aki a teherautót vezette, mielőtt elrabolták volna tőle.

A stockholmi kórházak nem adnak ki információt egyelőre sem arról, hány sebesültet ápolnak, sem arról, mennyire súlyosak a sérüléseik – írja a Svenska Dagbladet.

Válságüzemmód
2017-04-07 18:34:00

Összeült a kormány válságtanácsa, közölte Anne Ekberg, Stefan Löfvens svéd miniszterelnök sajtószóvivője. A kormány folyamatosan figyelemmel követi a történéseket, és biztosítja a megfelelő erőforrásokat az akcióba lendült hatóságok számára. Később maga a kormány is összeül – nyilatkozta Anne Ekberg a Svenska Dagbladet honlapja szerint.

Nem emelték a terrorfenyegetettségi szintet
2017-04-07 18:20:00

A hatóságok terrorkészültségi szintje továbbra is hármas fokozatú, nem emelték a Drottninggatan utcai kamionos támadás hatására – jelenti a Svenska Dagbladet. Ez magas készültségi szintet jelent, azt, hogy nagy eséllyel következik be terrorcselekmény, és ez már 2010 óta érvényben van.

Mégsem tartóztattak le senkit
2017-04-07 18:02:00

A rendőrség most cáfolja, hogy bárkit is letartóztatott volna a stockholmi kamionos támadás ügyében – jelenti a Svenska Dagbladet. A több helyről jelentett lövöldözés is egyre inkább gyorsan terjedő pletykának tűnik, mint megerősített gyanúnak.

A rendőrség ugyanakkor nagy erőkkel és állig felfegyverezve van jelen a svéd főváros utcáin. A tudósítóknak azt nyilatkozzák, legtöbben azt kérdik tőlük, hogy juthatnak haza, mivel a rendőrség kérésére leállították a vasúti, a busz- és a metróközlekedést is Stockholmban.

A rendőrség teljes készültségben
2017-04-07 17:58:00

A stockholmi rendőrség teljes készültségben van. Helyszíni riporterek szerint a rohamrendőrök feltették a sisakjukat, és arra kérik az embereket, hogy a belvárosi lakosok ne menjenek ki az utcára, az ottaniak hagyják el a helyszínt, és ne verődjenek nagyobb csoportokba.

A svéd rendőrség online kommunikációja felhívja mindenki figyelmét, hogy csak a hatóság által megerősített információknak adjanak hitelt, és kövessék a hatósági utasításokat.

Továbbra is helikopter köröz Stockholm belvárosa fölött – írja a Svenska Dagbladet.

Épületeket zártak le a svéd fővárosban
2017-04-07 17:48:00

A támadás után nem sokkal kiürítették és kordonnal zárták le azt a bevásárlóutcát, amelyre behajtott a gázoló kamion. Ettől az utcától nem messze van a svéd parlament épülete, azt lezárták. Péntek délután már nem sok képviselő tartózkodott ott, de páran még bent vannak, őket maradásra szólították fel.

Stockholmban épp most zajlik a Junior Film Fesztivál, többek között a Drottninggatan utcán található egyik moziban, ahova hétévesekből álló osztályt vittek el filmet nézni. A mozi épületét is lezárták, pár szülő sikertelenül próbált eljutni a gyermekéhez – írja a Svenska Dagbladet.

A stockholmi támadás helyszíne

A BBC illusztrációja a támadás helyszínéről

Teljesen kiürítették a központi pályaudvart
2017-04-07 17:44:00

– erősítette meg a rendőrség. A peronon rekedt síró és kétségbeesett embereket egy Göteborgba induló vonat vette fel, a szerelvényt azonban nem engedik ki a pályaudvarról, írja a Svenska Dagbladet helyszínen tartózkodó riporterre hivatkozva.

Több helyről is lövöldözést jelentettek,
2017-04-07 17:43:00

de egyiket sem tudja még megerősíteni a rendőrség – közölte Stefan Marcopulos a stockholmi rendőrség sajtóosztályáról.

Minden kórház katasztrófa-üzemmódban
2017-04-07 17:39:00

Minden kórház sürgősségi üzemmódba váltott – írja a Svenska Dagbladet. A sebesültek számát még mindig nem tudják pontosan.

A stockholmi teherautó

A támadáshoz használt – állítólag lopott – teherautó Tomas Oneborg felvételén. A kép forrása a Svenska Dagbladet.

A Facebook bekapcsolta a biztonsági bejelentkezést
2017-04-07 17:34:00

a stockholmi támadásra vonatkozóan. Itt lehet jelezni, ha valaki a környéken tartózkodik, és tudatni szeretné ismerőseivel, hogy biztonságban van.

Kiterelik az utasokat a metróból
2017-04-07 17:22:00

 Minden metróvonalat lezárnak, a metróállomásokat kiürítik – írja a Svenska Dagbladet. A hatóságok nem tudták megerősíteni a metróbeli lövöldözés tényét, de biztonsági okokból elrendelték a teljes evakuálást.

A helyi érdekű vonatok sem közlekednek most Stockholm területén.

Egy embert letartóztattak
2017-04-07 17:14:00

Egy személyt letartóztattak – jelentette be sajtótájékoztatón Stefan Löfven miniszterelnök.

Kiürítették a központi pályaudvart is
2017-04-07 17:11:00

Pánik tört ki, amikor a központi pályaudvar hangosbemondóján bejelentették, mindenki hagyja el a létesítményt, mert lehet, hogy fegyveres van az épületben – írja a Svenska Dagbladet. Tudósítójuk szerint sokan a síneken keresztül hagyták el a helyszínt.

A metrónak a pályaudvar alatt elhaladó vonalait zárták le a rendőrség kérésére. A rendőrség körbevette a parlament épületét.

Kiürítették a bevásárlóutcát
2017-04-07 17:06:00

A Drottninggatan bevásárlóutcán lévő minden üzlethelyiséget evakuált a stockholmi rendőrség. Egy rendőr kizárja a robbanás lehetőségét, de ezt hivatalosan még nem erősítették meg – írja a Svenska Dagbladet.

Lopott volt a kamion
2017-04-07 17:00:00

A The Local című svéd lap szerint a kamion a Spendrups sörgyártó cég tulajdona. A cég szerint a járművet korábban a nap folyamán ellopták. A kamion árut szállított egy vendéglőbe, amikor egy személy beugrott a vezetőfülkébe és elhajtott, miközben a sofőr a lerakodásban segédkezett – mondta a cég képviselője.

Videó a helyszínről
2017-04-07 16:56:00

A szerző Twitter-oldalán több videó is van a helyszínről.

A rendőrség szerint két halott van
2017-04-07 16:56:00

 Két halálos áldozata van a kamionos gázolásnak – erősítették meg a svéd hatóságok. Korábban szemtanúkra hivatkozva azt írták a helyi lapok, hogy három ember életét oltotta ki a teherautós sofőr.

A rendőrség a Guardian szerint terrorcselekményként kezeli egyelőre az ügyet, és felszólította a lakosságot, hogy hagyja el a belvárost, mivel egyesek lövöldözés hangját jelentették.

A svéd televízió arról számolt be, hogy egy szirénázó rendőrautó hajtott végig a városon, ahonnan hangosbeszélőn terrorcselekményre figyelmeztették az embereket – írja az Index.