Arad polgármestere befogadná a CEU-t a városba

Gheorghe Falcă együtt érez a „nehéz megpróbáltatásoknak” kitett egyetemmel, és épületeket is felajánl a számára.
Hirdetés

Befogadná Arad a Budapesten működő Közép-európai Egyetemet (CEU), amennyiben annak be kellene zárnia kapuit – közölte csütörtökön Gheorghe Falcă, a város polgármestere.

Falcă csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy levelet küldött a CEU rektorának, Michael Ignatieffnek, amelyben tudatja: a város hajlandó otthont adni az egyetemnek, és erre a célra két ingatlant is felajánl.

„Városunk ugyanazon közép-európai kultúra része, és ugyanazokban az értékekben hiszünk, amelyek egész generációk oktatására motiválták az egyetemet. Sok román, köztük aradiak is tanultak itt, ezért abban állapodtunk meg, hogy elküldjük az ajánlatot egy olyan város nevében, amely kiválóan megközelíthető, hiszen van autópályája, páneurópai vasútja és nemzetközi repülőtere” – mondta a polgármester.

Falcă a levélben arról tájékoztatja a rektort, hogy „aggodalommal értesült a nehéz megpróbáltatásokról, amelyeken a CEU ezekben a napokban keresztül megy”, és szolidaritásáról biztosítja az egyetemet.

Hozzátette: sajnálja, hogy fiatal korában nem volt alkalma azon alapítványok valamelyikénél ösztöndjíra szert tenni, amelyek az egyetemet finanszírozzák. (Mint ismeretes, a CEU-t Soros György alapította).

Hirdetés

Falcă elmondta, az egyetemnek egy 4000 négyzetméteres, háromszintes épületet, valamint egy 75 férőhelyes, 2000 négyzetméter alapterületű kollégiumot tudnak felajánlani.

Emellett a várban is kaphatna helyiségeket, amikor az néhány év múlva megnyílik a nagyközönség előtt.

 

Hirdetés