Az amerikai cégek is kivernék a jogállamiságot Grindeanuból

Washington szorosan tartja a gyeplőt.
Hirdetés

Két nappal azután, hogy Hans Klemm amerikai nagykövet „tiszta véletlenül” ellátogatott az igazságügyi minisztériumba, ahol éppen a legfőbb ügyész és a DNA-főügyész tevékenységének kiértékelése zajlik (és nem feltétlenül kormányzati jóindulattal), egy amerikai cégeket képviselő küldöttség szintet ugrott és írásban rögzített „jogállamiság-menetrendet” adott át Sorin Grindeanu miniszterelnöknek.

Grindeanu szerdán találkozott az Amerikai–Román Üzleti Tanács (AMRO) elnökével, Eric Stewart-tal, aki amerikai cégek küldöttsége élén látogatott a Victoria-palotába.

 

Card

 

Stewart nem is titkolta, hogy a miniszterelnöknek egy menetrendet adtak át, amely a jogállamiság erősítésére vonatkozó konkrét tanácsokat tartalmaz, főleg a kormányzati hatékonyságra és átláthatóságra vonatkozóan.

Hirdetés

Az amerikai delegáció vezetője azt is elmondta, hogy a „washingtoni szakértők” által kidolgozott menetrendet bemutatták a amerikai kormánynak is. Amerikai cégek régóta üzletelnek Romániával, az előrelépés nagyon is érzékelhető a jogállamiság területén, ezek a cégek pedig azt szeretnék, ha a jövőben is korrekt, törvényes és átlátható lenne a kapcsolat Romániával – mondta Eric Stewart.

Hans Klem amerikai nagykövet alig pár órával azelőtt látogatott a bukaresti igazságügyi minisztériumba, hogy a tárcavezető találkozott volna Laura Codruţa Kövesi DNA-főügyészel. A találkozó után Kövesi azt mondta: a miniszter nem kérte a lemondását.

A DNA-főügyész és a legfőbb ügyész menesztésének kérdése azóta merült fel, hogy az alkotmánybíróság nemrég megállapította: a DNA túllépte a hatáskörét, amikor az idpközben hatályon kívül helyezett, hírhedt 13-as sürgősségi kormányrendelet elfogadásának körülményeit vizsgálta. Az alkotmánybírósági döntés után felerősödtek azok a kormánykoalíciós hangok, amelyek a két vezető ügyész menesztését sürgették.

Az Egyesült Államok számtalanszor hangsúlyozta, hogy maximálisan támogatja a romániai korrupcióellenes harcot (és személyesen Laura Coruţa Kövesit), az állam és a kormányzat átláthatóvá tételét és a jogállamiság megerősítését.
 

Hirdetés