47 év börtön, hat román állampolgárnak

Mert loptak. Nem is keveset.
Hirdetés

Az történt, hogy egy román állampolgárokból álló bűnbanda több ékszerüzletbe hatolt be Nagy-Britannia területén, 2015 novembere és 2016 szeptembere között, és összesen 3 millió font értékű ékszert lopott el.

Hat ékszertolvajt elkapott a brit rendőrség, és a bíróság bűnösnek is találta őket, 11 rendbeli betöréses lopás ügyében.

A brit hatóságok szerint a román bűnbanda rendkívül jól szervezetten működött, profin dolgoztak, minden apró részletre figyelve. A brit sajtó azt feltételezi, hogy a banda tagjai a tavaly Romániában 24 év börtönre ítélt Adrian Botez által irányított „Bűnözők akadémiáján” képezték magukat. A banda valóban ügyesen dolgozott. A nyilvánosságra került részletek szerint, például ipari beavatkozásokat színlelve korlátozták a közlekedést és eltávolították a lehetséges tanúkat a betörések helyszíneiről. Egy másik lelemény: tűzesetet okoztak a helyszín közelében, hogy a beavatkozó hatóságok figyelmét eltereljék. És a legszebb: a betörések után elmenekültek, sátrakban táboroztak egy ideig, és elásták ürüléküket, hogy megakadályozzák a DNS-mintavételt.

A hat férfit egyenként 6-8 év börtönre ítélték, a végösszeg 47 év. Az még nem tisztázott, hogy az elítéltek Nagy-Britannia területén töltik le büntetésüket, vagy kiadják őket Romániának.

Hirdetés