Iohannis: nem kell meneszteni a főügyészeket

Igaz, hogy az alkotmánybíróság szerint a korrupcióellenes ügyészség túllépte a hatáskörét, de hát ettől még Kövesi a helyén maradhat.
Hirdetés

Az államfő nem tartja indokoltnak az ügyészségi vezetők leváltását, annak ellenére, hogy egy alkotmánybírósági határozat megállapította: a korrupcióellenes ügyészség (DNA) túllépte hatáskörét – derült ki Klaus Iohannis pénteki bukaresti sajtóértekezletén.

A taláros testület megállapította: a vádhatóság visszaélt hatalmával, és túllépte alkotmányos hatáskörét, amikor a büntetőjog korrupcióellenes szigorát enyhítő, országos tiltakozási hullámot kiváltó kormányrendelet ügyében büntetőjogi vizsgálatot indított a kormány tagjai ellen. Az egy hete közzétett indoklás szerint az ügyészség nem vizsgálhatja egy kormányrendelet időszerűségét, a bűnvádi eljárás elindításával pedig a vádhatóság megsértette a hatalmi ágak szétválasztásának elvét.

Az elnök szerint az alkotmánybíróság nem először állapít meg alkotmányos természetű jogi konfliktust állami intézmények között: ezt szerinte útmutatásként kell értelmezni, hogy a jövőben az érintettek elkerüljék az ilyen helyzeteket, de nincs szükség adminisztratív intézkedésekre.

Arra az újságírói felvetésre, hogy a szociálliberális kormánykoalíció vezetői a DNA vezetőjének lemondását vagy menesztését sürgetik, Iohannis kétségét fejezte ki, hogy hivatalosan is kezdeményezni fogják az ügyészségi vezetők leváltását. Korábban

Tudorel Toader igazságügyi miniszter – aki ezt megtehetné – úgy vélekedett: az országról igazságügyi országjelentéseket készítő, és korrupcióellenes harcát bátorító Európai Unió feltehetően nem nézné jó szemmel Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész és Augustin Lazăr legfőbb ügyész leváltását.

Hirdetés

Iohannis pénteki sajtóértekezletén leszögezte, elégedett a legfőbb ügyész, a korrupcióellenes főügyész és a szervezett bűnözés elleni vádhatóság főügyészének tevékenységével.

Az elnök egy másik kérdésre válaszolva cáfolta, hogy titkos szerződést kötött volna a „politikai társbérletről” Sorin Grindeanu miniszterelnökkel. A jobboldali államfő megjegyezte: nem érzi szükségét, hogy valaha is írott megállapodást kössön a – kormány fő erejét adó – Szociáldemokrata Párttal.
 

Hirdetés