Ügyészségi eljárás indult a gépkarabélyos PSD-képviselő ellen

Azért viccnek egy kicsit durva, ha valaki azt nyilatkozza: bármikor kimenne az utcára lövöldözni.
Hirdetés

A közrend és nyugalom megzavarása miatt hivatalból bűnvádi eljárást indított a legfőbb ügyészség Cătălin Rădulescu szociáldemokrata képviselő nyilatkozataival kapcsolatban.  A hírt szerdán a legfőbb ügyészség sajtóirodája is megerősítette.

Mint ismeretes, Rădulescu a kormányellenes tüntetések kapcsán arról beszélt: vízágyúval oszlatná szét a tüntetőket, és megjegyezte: a forradalom idejéről megőrizte AKM gépkarabélyát, és ha úgy tartja kedve, kimegy a térre, és lövöldözni kezd.

Cătălin Rădulescu kedden azt nyilatkozta: százötven halálos fenyegetést kapott, miután megjelent a vele készült interjú egy központi napilapban.

„Az Adevărulban megjelent interjú után 150 halálos fenyegetést kaptam. (…)Ezért ma reggel felhívtam az ügyvédeimet, és bűnvádi feljelentést tettem, mert a 150 személynek ismerem a nevét, és a büntető törvénykönyv szerint 3-tól 5 évig terjedő börtönbüntetés róható ki halálos fenyegetés miatt’ – mondta a parlamentben a szociáldemokrata képviselő.

Cătălin Rădulescu azt is kijelentette: fegyvergyűjtő, és – habár életében nem sütött el még fegyvert – ha újra „kommunizmus, sztálinizmus, hitlerizmus vagy valami hasonló” ütné fel a fejét az országban, ő „fegyverrel megy ki az utcára”.

Hirdetés

„A forradalom alatt is így mentem ki az utcára, a kommunista rezsim ellen, akkor is azokért az eszmékért harcoltam, mint most: az emberi szabadságért és jogokért” – mondta a szociáldemokrata képviselő.

Nyilatkozata után a rendőrség hivatalból vizsgálatot indított. Az Argeş megyei rendőrfelügyelőség közleményben tudatta, hogy ellenőrzésekbe kezdett, miután „egy közszereplő azt nyilatkozta a nyilvánosság előtt, hogy tűzfegyvert használt.”

Rădulescu ellen az 1989 December 21. forradalmár-egyesület is feljelentést tett, indoklásuk szerint azért, mert több  Argeş megyei szemtanú is megerősítette: az 1990-es bányászjárás idején segédkezett paramilitáris alakulatok Bukarestbe utaztatásában.

Hirdetés