Ügyészség: vizsgálat folyik a 13-as rendelet elfogadása ügyében

Az alkotmánybírósági döntés ellenére is.
Hirdetés

Folytatódik a büntetőjogi vizsgálat a közfelháborodást keltett, azóta érvénytelenített 13-as sürgősségi kormányrendelet elfogadásának körülményeinek tisztázására – közölte hétfőn a legfőbb ügyészség.

Ez azért érdekes, mivel az alkotmánybíróság két héttel korábban megállapította, hogy a vádhatóság, konkrétan a korrupcióellenes ügyészség (DNA) túllépte hatáskörét és ezzel alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő a rendelet ügyében végzett vizsgálata során.

A legfőbb ügyészség közlése szerint a vizsgálat hivatalos dokumentumok eltüntetése, okirathamisítás, bűnpártolás és hivatalos adatok rosszhiszemű eltorzítása miatt folyik. A vizsgálatot a DNA indította, de korrupcióra utaló nyomokat nem talált, ezért átadta az ügyet a legfőbb ügyészségnek.

Közben Tudorel Toader igazságügyi miniszter meglebegtette, hogy az alkotmánybírósági döntést követően Augustin Lazăr legfőbb ügyész és Laura Codruţa Kövesi, a DNA-főügyésze már nem sokáig marad tisztségében. Ez vagy lemondással, vagy leváltással lehetséges, a hatályos törvények értelmében a főügyészeket az államfő hívhatja vissza tisztségükből az igazságügyi miniszter javaslata nyomán. Kérdés, hogy Klaus Iohannis államelnök megteszi-e ezt a lépést.

Hirdetés