Miniszter: távozhat tisztségéből a korrupcióellenes főügyész

Meg a legfőbb ügyész is, miután az alkotmánybíróság elmarasztalta a korrupcióellenes ügyészséget.
Hirdetés

Megtörténhet, hogy már nem marad sokáig tisztségben Augustin Lazăr legfőbb ügyész és Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyésze: Tudorel Toader igazságügy-miniszter meglebegtette, hogy a két főügyész a közeljövőben lemondhat azt követően, hogy az alkotmánybíróság hatáskörtúllépés miatt elmarasztalta a korrupcióellenes ügyészséget.

Mint ismeretes, a taláros testület kimondta: a DNA túllépte hatáskörét, amikor elkezdte vizsgálni a büntető törvénykönyv módosításáról szóló 13-as sürgősségi kormányrendelet elfogadásának körülményeit és időszerűségét.

Tudorel Toader vasárnap este az Antena 3 hírtelevízióban elárulta, a találkozót kezdeményez a két főügyésszel, ám nem zárható ki, hogy azok már azt megelőzően lemondanak tisztségükből.

Toader közölte, a megbeszéléseken arról kíván értekezni a két főügyésszel, hogyan tartották be a törvényeket, az alkotmányos előírásokat és az alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó Velencei Bizottság ajánlásait.

Hirdetés

A tárcavezető kifejtette,  álláspontja megegyezik az alkotmánybíróságével, miszerint a DNA túllépte a hatáskörét.
Toader elmondta, mind a legfőbb ügyészség, mind a DNA tevékenységét ki kívánja értékelni, egyrészt szakmai, másrészt menedzser szempontból. Leszögezte: nem zárja ki, hogy anélkül, hogy ő maga kezdeményezne erre vonatkozó eljárást, a két főügyész saját kezdeményezésből távozik tisztségéből.

A hatályos törvények értelmében a főügyészeket az államfő hívhatja vissza tisztségükből az igazságügyi miniszter javaslata nyomán.

Hirdetés