Megkegyelmezne az okirathamisításért egy éppen ezzel gyanúsított RMDSZ-szenátor

Nem csak Şerban Nicolae nyújtott be érdekes javaslatokat a közkegyelmi törvény tervezetéhez.
Hirdetés

A PSD-s Şerban Nicolae olyan javaslatokat nyújtott be a készülő közkegyelmi törvény tervezetéhez, amelyek kiterjesztik a kegyelmet több korrupciós bűncselekményre, például a megvesztegetésre, a kenőpénz elfogadására, a hivatali visszaélésre, a befolyással való üzérkedésre, az összeférhetetlenségre.

A közkegyelmi törvény tervezetéhez benyújtott javaslatok elérhetők itt.

Azonban nem Nicolae az egyetlen, akinek minimum érdekes ötletei vannak.

Tánczos Barna RMDSZ-szenátor kollégájával, Császár Károly Zsolttal együtt javasolják a közkegyelem kiterjesztését többek között az okirathamisításra is.

A javaslat szépséghibája, hogy Tánczos Barnát éppen okirathamisítással is gyanúsítja a korrupcióellenes ügyészség. Az RMDSZ-szenátornak 2014 novemberében hozta tudomására a DNA, hogy hivatali visszaéléssel és okirathamisítással gyanúsítja az Állami Vagyonügynökség (ADP) működésével kapcsolatosan. Tánczos 2005 és 2007 között állt a hatóság élén.

Tánczos Barna a közszolgálati televíziónak azt mondta: a közkegyelem kizárólag a már elítélt személyekre vonatkozna, nem azokra, akik ellen még folyik az eljárás.

Hirdetés

Csakhogy Cristi Danileţ kolozsvári bíró, a Legfelső Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) volt tagja szerint az RMDSZ-szenátor javaslata önmaga számára is kedvező, mivel a törvénytervezet egyértelműen kimondja, hogy közkegyelemben részesülnek a 2017. január 18-áig elkövetett bűncselekmények. Tánczos javaslata tehát kedvez minden, jelenleg is vizsgált személynek.

Egy másik PSD-szenátor, Liviu Brăiloiu azt javasolja, hogy kapjanak közkegyelmet a 70 év fölötti elítéltek, bármilyen bűncselekményért ítélték el őket. Ezzel például a tíz évre elítélt Dan Voiculescu is szabadulna a börtönből.

Hirdetés