Az RMDSZ Nőszervezete nem virágot kér, hanem a világ megváltását

Elindult a NEEEM – Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom kampány.
Hirdetés

NEEEM – Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom címmel indít tájékoztató kampányt március 8-án az RMDSZ Nőszervezete.

„Az RMDSZ Nőszervezete a nemzetközi nőnap alkalmából idén, lemond a virágról, ehelyett, számos közéleti személyiséget megszólaltatva, az erdélyi magyar társadalomban sajnos még tabutémaként kezelt nők elleni erőszakra hívja fel a figyelmet, és »csak« annyit vár el mindannyiunktól, hogy váltsuk meg a világot”.

A kampány célja az, hogy elsősorban tájékoztasson egy létezi és súlyos társadalmi jelenségről, hosszú távon pedig a szükséges törvénymódosítások és tudatosítás által megváltoztatni az ezzel kapcsolatos mentalitást.

A Nőszervezet közleménye hivatalos adatokat idéz: Romániában minden 30. másodpercben megvernek egy nőt, Európában átlagosan minden 3. nőt élete során ért fizikai és/vagy szexuális bántalmazás, minden második nőt ért már szexuális zaklatás, húsz nőből egyet megerőszakoltak, Romániában minden évben több mint kétszáz nő válik a családon belüli erőszak halálos áldozatává.

„Az RMDSZ Nőszervezete most vélte elérkezettnek a pillanatot, hogy az erdélyi magyar nők számos más problémája mellett, mint a gender gap vagy akár a politikai képviselet hiánya, a nemzetközi figyelmet is kihasználva, ezt a kérdéskört is előtérbe helyezze”.

A most elindult kampány keretében ezért olyan figyelemfelkeltő akciókat terveznek, amelyek hosszú távon hozzájárulnak a nők elleni erőszak mértékének csökkentéséhez.

Hirdetés

Ezen kívül a nőszervezet olyan törvénymódosítási kezdeményezéseken dolgozik, amelyek révén az államot képviselő intézmények (parlament, kormány, igazságszolgáltatás, szakintézmények, önkormányzatok) mielőbb megoldják az áldozatok biztonságának szavatolását, a bántalmazók megbüntetését és/vagy rehabilitációját.

A kampány videói megtekinthetők az RMDSZ Nőszervezetének Facebook-oldalán.

Hirdetés