A diszkriminációellenes tanácsot felszámoló tervezet csúszott át a képviselőházon

Bogdan Diaconu kezdeményezését hallgatólagosan fogadta el a képviselőház, a végső szó a szenátusé.
Hirdetés

Átment a képviselőházon a magyarellenességéről ismert Bogdan Diaconunak az a törvénytervezete, mely megszüntetné az Országos Diszkriminációellenes Tanácsot (CNCD).

A Bogdan Diaconu független képviselő által benyújtott tervezet hatályon kívül helyezi a 2002/48-as törvényt, amelynek alapján megalakult az Országos Diszkriminációellenes Tanács, és ez egyet jelentene az intézmény megszüntetésével. A kérdésben azonban a szenátus a döntő ház.

Asztalos Csaba, a CNCD elnöke a hír kapcsán azt nyilatkozta: hiba és hanyagság volt a képviselők részéről, hogy a képviselőház hallgatólagosan elfogadta a törvénytervezet. Ugyanakkor kijelentette: biztos abban, hogy a szenátusban elbukik a minden alapot nélkülöző kezdeményezés.

A tervezet 2016. szeptember 26-án került a parlament elé. Kidolgozójának indoklásában az áll, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanács „állami költségvetésből fenntartott intézmény, amely az évek során bebizonyította, hogy román- és nemzetellenes intézményként működik, és az RMDSZ, valamint más érdekcsoportok eszközeként a román és keresztény értékek felszámolását, a románok keresztény hagyományainak és jogainak saját országukban történő megsemmisítését szolgálja”.

A tervezet megtárgyalásának határideje 2016. november 25-e volt.

Hirdetés

A nacionalista Egyesült Románia Pártot (PRU) alapító Diaconu még tavaly májusban, a bukaresti főpolgármesterségét megpályázva ígérte azt, hogy felszámoltatja a diszkriminációellenes tanácsot, miután az 4 ezer lejre büntette homofóbia miatt.  

    

Hirdetés