Végre: indulhat az idei Első otthon

Jóváhagyta a kormány a garanciakeretet, idéntől viszont inkább az új lakások vásárlását támogatja.
Hirdetés
A tavalyihoz hasonló értékű, 2,67 milliárd lej értékű, fiatalok lakásvásárlását ösztönző állami garanciakeretet hagyott jóvá az idei évre a  kormány hétfőn. Az Első otthon elnevezésű kedvezményes jelzáloghitel-program 2009 óta működik: az állam a hitelfedezet felének átvállalásával segíti a fiatalok lakáshoz jutását. 
 
A hitelt olyan személyek kaphatják, akik először vásárolnak lakást. Idéntől módosultak a hitelprogram feltételei, mivel a kormány úgy döntött: elsősorban az új építésű lakások vásárlását akarja ösztönözni. Ezért a törvényt úgy módosították, hogy csak az új építésű (az elmúlt öt évben elkészült) ingatlanok esetében vállal garanciát az állam a hitel értékének 50 százalékára. A régi lakások esetében az állam által vállalt hitelfedezetet 40 százalékra csökkentették.
 
Az első lakásukat vásárlók 5 százalékos előleg befizetésével vehetnek fel maximum 30 éves futamidejű kedvezményes jelzáloghitelt a programban résztvevő bankoktól. Az alacsony előleg képezi a hitelprogram legfőbb vonzerejét.
 
A program elindítása óta több mint 200 ezren vásároltak lakást a kedvezményes hitelfeltételek mellett.

Hirdetés