Megszívhatja Hollywood, mert kevés női rendezőt foglalkoztat

Perekkel számolhatnak a nagy filmstúdiók.
Hirdetés

Hollywood a jelek szerint mégsem annyira nyitott és liberális, mint amilyen kép él róla: a Foglalkoztatási Esélyegyenlőség Bizottságának (EEOC) jelentése szerint tavaly csupán a kasszasikerek 7 százalékának volt női rendezője. A női rendezők állítólagos diszkriminációja miatt akár perekkel is számolhatnak a hollywoodi filmstúdiók.

A témában készült jelentése kimutatja, hogy 2016-ban az előző évhez képest is két százalékkal csökkent a női rendezők aránya a legnagyobb bevételű filmek alkotói között. Az EEOC vizsgálata azzal a megállapítással zárult, hogy Hollywoodban diszkrimináció sújtja a női rendezőket. A bizottság ezért a nagy stúdiókhoz fordult a helyzet rendezésére.

Az EEOC figyelmeztette a stúdiókat a tarthatatlan állapotra, és megpróbálja tárgyalásos úton rendezni a problémát, de amennyiben ez nem lehetséges, akár perre is sor kerülhet – hivatkozik az Independent online kiadására az MTI.

Mivel a bizottság nem fűz kommentárt a vizsgálataihoz, a tárgyalásokról kevés az információ, az ügyeket csak akkor hozzák nyilvánosságra, ha megtörténik egy kereset benyújtása.

Hirdetés

A nők filmiparban való diszkriminációja régóta vitatéma Hollywoodban, a tavalyi év statisztikai adatai azt jelzik, hogy nem történt előrelépés a női rendezők alkalmazásában – bár a Wonder Woman-filmet Patty Jenkins rendezi, Niki Caro pedig megbízást kapott a Disneytől a Mulan játékfilmes változatának megrendezésére. Sőt, az egyéb filmes alkotói munkáknál is csak 17 százalékos volt a nők alkalmazotti aránya.

Az idei Oscar-gálát egyébként február 26-án, vasárnap rendezik. A legjobb film díjára felterjesztett alkotások rendezői között egyetlen nő sincs, ahogyan a legjobb rendező díjára jelöltek között sem.
 

Hirdetés