A FUEN javára döntött az EU törvényszéke a kisebbségvédelmi perben

Az ítélet arra kényszeríti az Európai Bizottságot, hogy foglalkozzon az európai kisebbségek beadványával.
Hirdetés

Az Európai Nemzetiségek Föderális Uniója (FUEN) tagjaiból álló polgári bizottság még 2013-ban nyújtotta be kezdeményezését az Európai Bizottsághoz, hogy felkérje az Európai Uniót a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelmének javítására, valamint az Európai Unió kulturális és nyelvi sokszínűségének megerősítésére.

A bizottság azonban megtagadta a javaslat nyilvántartásba vételét, mivel álláspontja szerint nem tartozik a hatáskörébe. A FUEN az unió törvényszékén támadta meg a bizottság határozatát, amely a ma (pénteken) kihirdetett ítéletével

megsemmisítette az elutasító határozatot.

A luxemburgi bíróság tehát a kezdeményezőknek adott igazat és hatályon kívül helyezte a döntést. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, a kezdeményező bizottság tagja és Vincze Loránt, a FUEN elnöke egyaránt üdvözölték a bíróság döntését.

Az RMDSZ hírlevele szerint a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés a FUEN legfontosabb politikai projektje, amelyet a FUEN, az RMDSZ, a Dél-tiroli Néppárt (SVP) és az Európai Nemzetiségek Ifjúsága (YEN) kezdeményezett. A Nem vagy egyedül. Egymillió aláírás a sokszínű Európáért! mottót viselő dokumentum tizenegy EU-s intézkedést és jogszabályt javasol, amely az európai őshonos nemzeti és etnikai kisebbségek védelmét és érdekét szolgálja a következő területeken: regionális és kisebbségi nyelvek, kultúra és oktatás, regionális politika, közképviselet, egyenlő bánásmód, audiovizuális és egyéb média, regionális (állami) támogatás.

A bíróság azért érvénytelenítette az Európai Bizottság döntését, mert az nem indokolta meg kellőképpen a kezdeményezés elutasítását, és nem nevezte meg pontosan azokat a javaslatokat, amelyek uniós hatáskörön kívül esnek. A részletes indoklás elmulasztásával a Bizottság megfosztotta a kezdeményezőket egy új javaslat kidolgozásának lehetőségétől, ezért a bíróság arra kötelezi, hogy új döntést hozzon a Minority SafePack ügyében. A Bizottság nem vette figyelembe a kezdeményezők záró rendelkezését sem, miszerint akár részleges bejegyzést is elfogadnak.

Közleményt adott ki a magyar nemzetpolitikai államtitkárság is, mivel a pert magyar kormány beavatkozása mellett sikerült elérni. Mint ismeretes, Magyarország a FUEN oldalán, Románia és Szlovákia az Európai Bizottság oldalán avatkozott a perbe. Közleményükben hangsúlyozzák: ez az első olyan ítélet, amikor az Európai Bizottság maradt alul a törvényszék előtt az európai kezdeményezéssel kapcsolatos ügyben. 

Hirdetés