Dühös az igazságszolgáltatás a kormányra

Ezért alkotmánybírósághoz fordulnak a Btk. módosítása és a közkegyelem miatt.
Hirdetés

Kiverte a biztosítékot a legfőbb igazságszolgáltatási szervek vezetőinél az, hogy a kormány kedden este, titokban elfogadta a részleges közkegyelemről és a Büntető Törvénykönyv, valamint a büntetőjogi perrendtartás módosításáról szóló rendeleteket.

A bírák és ügyészek szakmai tevékenységét ellenőrző Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) szerda reggeli ülésén Klaus Iohannis államfő is részt vett, aki botrányosnak és elfogadhatatlannak nevezte a kormány lépését, és leszögezte, a visszaélés nyomán alkotmánybírósághoz kell fordulni.

Augustin Lazăr legfőbb ügyész szerint mindenképpen az alkotmánybíróság elé kell vinni a módosításokat, mivel egyértelműen alkotmányellenesek. Cristina Tarcea, a legfelsőbb bíróság elnöke sajnálatosnak nevezte, hogy a kormány figyelmen kívül hagyta a CSM ellenző álláspontját, és úgy vélekedett, probléma van az erkölcsi értékekkel. Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyésze szerint a módosítások súlyosan hátráltatják a korrupcióellenes küzdelmet, mivel minden magas rangú köztisztségviselőt tisztára mosnak a hivatali visszaélés vádja alól.

A CSM végül egyhangúlag megszavazta, hogy a testület az alkotmánybírósághoz fordul a kormány kedd esti döntései nyomán.

Hirdetés