Az erdélyi városok a legnyugisabbak az országban

Egy friss felmérés szerint az erdélyi, partiumi városokban érzik magukat a leginkább biztonságban a lakosok. De melyek ezek a városok?
Hirdetés

Nagyvárad, Brassó és Kolozsvár az első három, a teleormani Alexandria pedig az utolsó helyen szerepel azon a toplistán, amelyet biztonsági szempontok alapján, közel 95 ezer román állampolgár megkérdezésével állítottak össze.

Az ország valamennyi megyeszékhelyére, és azok lakótelepeire kiterjedő mostani felmérés egy egész évben zajló, nagyobb szabású kutatás része. A felmérés során a biztonság kérdését tágan értelmező szempontokat vettek figyelembe, így például a lakosság életszínvonalát, az egészségügyi vagy oktatási szolgáltatásokhoz való hozzáférését, a környezetkárosító tevékenységek jelenlétét, a levegő- és zajszennyezést, a közszállítás minőségét, stb.

A ranglista legelőkelőbb helyein Nagyvárad, Brassó, Kolozsvár, Nagyszeben, Sepsiszentgyörgy és Temesvár szerepel, Bukarest csak a kilencedik. A legkevésbé biztonságosnak tartott városok (sorrend szerint): Alexandria, Suceava, Szatmárnémeti, Bacău, Călăraşi, Târgovişte, Vaslui, Piatra Neamţ, Galaţi és Reşiţa.

A felmérés eredményéből kitűnik, hogy a nagyobb – 300 ezres – városokban a lakók nagyobb biztonságban érzik magukat, mint a kisebb városokban élők. A történelmi régiók közül Erdélyt és a Partiumot tartják a legbiztonságosabbnak, Máramarost és Moldovát a legveszélyesebbnek.

Hirdetés

Nagyváradon az Aradi utat, Várad-Szőlőst (a mai Nufărul) és a Nagyvásártér környékét tartják veszélytelennek, míg Kolozsváron pedig a Donát (Grigorescu), a Györgyfalvi (Gheorghieni) és a Hajnal (Zorilor) negyedeket. Országos szinten egyébként a kolozsvári Donát negyed szerepel az első helyen a legbiztonságosabb lakótelepek listáján.  

A közvélemény-kutatást egy ingatlanokkal foglalkozó portál megbízásából a D&D Research ügynökség  készítette. 

Hirdetés