Dodon máris feloszlatná a moldovai parlamentet

Ehhez azonban nincs joga. De népszavazás útján kérne rá felhatalmazást.
Hirdetés

Igor Dodon moldovai elnök keddi sajtótájékoztatóján bejelentette, népszavazást kezdeményez arról, hogy az államfő megkaphassa a parlament feloszlatásának jogát.

„A következő napokban ennek megfelelő törvényjavaslatot nyújtunk be a parlamentben. (…) Nem kérek más felhatalmazásokat, nem akarok elnöki rendszert bevezetni, bár úgy gondolom, az jobban megfelelne Moldovának. Ugyanakkor a nép által választott elnöknek meg kell adni a jogot a parlament feloszlatására” – hangsúlyozta Dodon.

Az oroszbarát moldovai államfő egyben elismerte, hogy a törvényhozás valószínűleg elutasítja majd az elnöki jogkör kiterjesztéséről szóló javaslatot, ebben az esetben népszavazást fog kezdeményezni az ennek megfelelő alkotmánymódosításról.

Dodon emellett egy országos referendumon rendezné a Dnyeszter menti szakadár köztársaság kérdését. 

„Úgy vélem, hogy a Dnyeszter menti konfliktus rendezésében az elnöknek, a parlamentnek, és a kormánynak nem szabadna eltérő állásponton lennie. Politikai megoldást kell találnunk, amelyet aztán egy nemzeti referendumon erősítenének meg”-mondta Dodon. Javasolta: a törvényhozás és a kabinet „egységes platformot hozzon létre, hogy elérhessék a legfőbb eredményt, az ország újraegyesítését”.

Hirdetés

Dodon emlékeztetett: a megválasztását követő első napokban látogatást tett a Dnyeszter-melléki Köztársaságban, ahol vendéglátójával, Vagyim Krasznoszelszkijjel, a Dnyeszteren túli szakadár terület vezetőjével tárgyalt és kézzelfogható eredmények születtek. Megkezdte működését a békefenntartó műveletek irányításáért felelős Egységes Ellenőrző Bizottság, megkönnyítették a Dnyeszter folyótól keletre fekvő területen élők kiutazását, illetve egy sor olyan dokumentumot terveznek aláírni, amelyek a Dnyeszter két partján élők érdekeit egyaránt szolgálnák – sorolta Dodon.

A kormányon lévő Moldovai Demokrata Párt (PDM) határozottan ellenezte az újonnan megválasztott oroszbarát államfő terveit az Európai Unióval kötött társulási szerződés felmondására, és nem ért egyet azzal sem, hogy az elnök az ország föderalizálásával akarja megoldani a Dnyeszter menti szakadár terület problémáját. A párt szerdán kiadott közleményében leszögezte, hogy Moldova külpolitikáját a parlament, és nem az államfő határozza meg.
 

Hirdetés