Klaus Iohannis váratlanul beugrott a kormány ülésére elnökölni

Így akadályozná meg, hogy a kabinet fű alatt amnesztiatörvényt fogadjon el.
Hirdetés

Klaus Iohannis államfőnek személyesen kellett beavatkoznia, miután híre ment, hogy a kormány szerda reggeli ülésén olyan, előre be nem jelentett sürgősségi rendeletet készül elfogadni, amely számos bűncselekmény esetében közkegyelmet hirdet. Iohannis bejelentkezett a kormányülésre, amelyet megelőzően mintegy húsz percen keresztül tárgyalt Sorin Grindeanu miniszterelnökkel és Florin Iordache igazságügy-miniszterrel, majd ezt követően – mivel az alkotmány erre lehetőséget biztosít az államfő számára – ő elnökölt a kabinet ülésén.

A kiszivárgott információk szerint a tervezet a legtöbb ötévnyi szabadságvesztésre ítélt bűnözők szabadlábra helyezéséről szólt volna, de csakis a lopásért, rablásért vagy testi sértésért kirótt büntetéseket törölte volna el, a korrupcióért, befolyással üzérkedésért, pénzmosásért, nemi erőszakért kiszabott szabadságvesztéseket nem. Ám egyes értesülések szerint módosította volna a bűncselekmény meghatározását  a hivatali visszaélés és a hivatali összeférhetetlenség esetén is, egyben a feljelentőkkel szembeni bánásmódot is átalakította volna, ami alapvetően ezen esetekben is azt jelentette volna, hogy az érintettek megússzák a jogi felelősségre vonást.

Az ügy előzményeként Florin Iordache kedden arról beszélt: az általános amnesztiát nem támogatja, de részleges közkegyelemről, amely nem érinti a korrupciós bűncselekményeket, lehet szó, mivel a börtönök kihasználtsága 150 százalékos, az Emberi Jogok Európai Bírósága pedig sorozatosan hozza Románia ellen az elmarasztaló ítéleteket a borzasztó börtönviszonyok miatt.
Grindeanu miniszterelnök is azt mondta: az általános amnesztiát nem támogatja, de  részleges közkegyelemről lehet tárgyalni.

Iohannis közölte: Grindeanu biztosította arról, hogy sem a közkegyelemről szóló tervezet, sem a Btk. esetleges módosításáról szóló indítvány nem szerepel a szerdai kormányülés napirendjén, sőt későbbi kabinetülések napirendjére sem csempészik be fű alatt, anélkül, hogy előzetes egyeztetést folytatnának a szakmai szervezetekkel.

Hirdetés