Apáczais szülők feljelentették a tanfelügyelőséget

Mert az szerintük törvénytelenül utasította vissza a líceum kérelmét képzőművészeti 5. osztály indítására.
Hirdetés
Törvénytelenül járt el és diszkriminált a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség, amikor visszautasították az Apáczai Csere János Elméleti Líceum kérelmét a képzőművészeti 5. osztály indítására a 2016-2017-es tanévben – állítja huszonhat Apáczais szülő, akik feljelentést is tettek január 12-én az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál. 
 
A szülők jogi tanácsadását a kolozsvári AGFI csoport (Jogvédő Csoport az Identitás Szabadságáért / Advocacy Group for Freedom of Identity) vállalta, a csoport közleménye tájékoztatta a sajtót a lépésről. Az AGFI csoport 2016 végén alakult kolozsvári jogászokból és civilekből, célja az emberi, kisebbségi, állampolgári és az identitás szabad megválasztásához való jogok védelme, valamint a jogállamiság megerősítése és a közügyek átláthatóvá tétele.
 
Az Apáczai Csere János Elméleti Líceum a 2016-17-es tanév előtt kérvényezte egy újabb, képzőművészeti 5. osztály indítását a Kolozs megyei tanfelügyelőségnél, amit a tanfelügyelőség indoklás nélkül visszautasított. Ezután az iskola Király András oktatási államtitkárhoz fordult levélben, aki nem nyújtott megoldást a helyzetre. 
 
Később ismét a tanügyminisztériumhoz fordultak segítségért remélve, hogy kivizsgálják a történteket, viszont erre szeptember 14-e óta nem érkezett válasz.
 
 
Az oktatási törvény és az új osztályok elfogadására vonatkozó szabályozás szerint minimum 12 tanuló szükséges egy új osztály indításához. Az idei tanév előtt kérvényeztek és hagytak jóvá a kolozsvári Romolus Ladea Képzőművészeti Líceumban két 5. osztályt 17 és 18 tanulóval, illetve az Octavian Stroia Dráma és Koreográfia Líceumban egy induló 4. osztályt 12 tanulóval – tudatja a csoport közleménye. 
 
A Diszkriminációellenes Tanácshoz fordult szülők álláspontja szerint Valentin Claudiu Cuibus megyei főtanfelügyelő rosszhiszeműsége egyértelmű, hiszen magánbeszélgetéseken többször kifejtette, hogy a magyar tanulók nyugodtan jelentkezhetnek a román tannyelvű Romulus Ladeába is.
 
Miután az iskola nem kapott engedélyt a képzőművészeti osztály elindítására, összevont osztályt indítottak, a törvény által meghatározott 30 fős felső létszámhatár fölötti 32 fővel, normál tanrenddel.

Hirdetés