Hét órán át oltották a tüzet Kommandón

Az iskola 25%-a így is megsemmisült, beleértve a könyvtárat is. A sepsiszentgyörgyi román színház könyvgyűjtést kezdeményezett.
Hirdetés

A kommandói általános iskola épületének körülbelül 25 százaléka vált a lángok martalékává a hétfő délután keletkezett tűzben. Az oktatást jövő hétig felfüggesztették. A tűzoltók közel hét órán keresztül próbálták megfékezni a lángok továbbterjedését a mínusz 20 Celsius-fokos hidegben – nyilatkozta kedden az Agerpres hírügynökségnek a Kovászna Megyei Sürgősségi Felügyelőség (ISU) szóvivője, Marius Tolvaj.

Marius Tolvaj elmondta, három tűzoltóautóval és egy mentővel siettek a helyszínre, de önkéntesek is segítettek az oltásban. A tűzben senki nem sérült meg, azonban az iskola emeletes épületének megközelítőleg 25 százaléka, 360 négyzetméter használhatatlanná vált. „Reggelig a helyszínen maradt egy tűzoltócsapat. A tüzet valószínűleg a rossz állapotban lévő kéményből kipattant parázs vagy szikra okozhatta” – tette hozzá a szóvivő.

Kiss Imre háromszéki főtanfelügyelő kedden kilátogatott Kommandóba. Az Agerpres hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy az informatikai szakterem, a könyvtár, az igazgatói iroda, a tanári szoba, a hőközpont és az iskola archívuma vált a lángok martalékává. Az iskolába járó több mint 100 gyerek egy váltásban folytathatja a tanulást, az épen maradt épületrészben a jövő héttől kezdődően – tette hozzá Kiss Imre.

A főtanfelügyelő, elmondása szerint, már értesítette a tanügyminisztérium vezetőségét is a tűzesetet követően, akik azt ígérték, hogy a kárfelmérés után megoldást keresnek az épület feljavításához szükséges anyagiak biztosítására.

A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház könyvgyűjtési akciót hirdetett meg a bajba került iskola megsegítésére. A román színház Facebookon közzétett román és magyar nyelvű felhívásában emlékeztetett, hogy a tűzben megsemmisült az iskola könyvtára, ezért mindazok, akik könyvet szeretnének adományozni az iskolának, bevihetik a színházba, amely eljuttatja az adományt az oktatási intézménynek.

Hirdetés