Az utolsó előtti pillanatban nyújtották be Verespatak UNESCO-jelölését

Várhatóan 2018 júliusában döntenek arról, hogy felveszik-e Verespatakot a világörökség-listára.
Hirdetés

A kulturális tárca élén töltött utolsó napján, Corina Şuteu miniszter végre intézkedett Verespatak világörökségi listára való felterjesztésének ügyében, amire már egy jó ideje vártak a ciántechnológiás aranybányászat ellenzői. Az iratcsomó benyújtására a leköszönt kormányfővel, Dacian Cioloşsal konzultálva, a külügyminisztérium támogatásával került sor. Şuteu reményét fejezte ki, hogy a mostani adminisztratív lépést utódja, Ioan Vulpescu is fontosnak tartja majd folytatni.

Korábban Cioloș azzal magyarázta az intézkedés késlekedését, hogy a verespataki aranybányászatban érdekelt kanadai Gabriel Resources nemzetközi pert indított Románia ellen Verespatak miatt. Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a régi kormány már nem illetékes az ügyben, a felterjesztést az új kormánynak kellene kezdeményeznie.

Úgy tűnik elhallatszott Bukarestig a civilek – többek között verespataki Alburnus Maior Egyesület – heves tiltakozása, és célba ért a több mint tízezer aláírás is, amelyet egy petíciós oldalon gyűjtöttek.

Verespatak Unesco-jelölésének folyamatát még 2011-ben, a második Boc-kormány idején indították a civilek nyomására, akik abban bíztak, hogy ezzel megakadályozhatják a környező hegyek apróra őrlésével és ciántechnológiás átmosásával járó aranybányaprojektet.

A PSD számára soha nem volt prioritás a nemzeti kulturális örökség részét képező Verespatak védelme, így a szakértői kormányra hárult, hogy minél hamarabb tovább vigye a jelölést. A kulturális minisztérium idén februárban közölte, hogy a környezetvédelmi tárcával együtt levélben értesítette az UNESCO párizsi világörökség központját, hogy Románia felvette Verespatakot a világörökséggé nyilvánításra javasolt helyszínek listájára.

Hirdetés

Az előterjesztésben arra az egyedi kulturális tájra, az ember és környezete közti értékteremtő kölcsönhatásra hivatkoznak, amely a több ezer éves aranybányászat során alakult ki a településen.

A továbbiakban az UNESCO bizottsága február és augusztus között kiértékeli a dossziét, majd ősszel a helyszínt is megtekintik. Várhatóan 2018 júliusában döntenek arról, hogy felveszik-e Verespatakot a világörökség-listára. Ha igen, akkor nyolcra növekszik a világörökségi helyszínek száma Romániában.

Hirdetés