Bakik a kormány beiktatási ceremóniáján

Semmi sem tökéletes. Még a Grindeanu-kormány sem.
Hirdetés

Az új kormány beiktatására a Cotroceni-palotában került sor. És a procedúra szépen le is zajlott, egy-két bakit leszámítva. 

Az egyik ilyen baki inkább vicces volt, mint tragikomikus. Ștefan Viorel, az új pénzügyminiszter eskütétel után annyira vágyott már arra, hogy kezet fogjon Klaus Iohannis államelnökkel, hogy elfelejtette aláírni a beiktatási dekrétumot. Persze villámgyorsan felhívták a figyelmét a mulasztásra, és az aláírás a helyére került.

A másik bakira viszont baljósabb árnyék vetült. A bevett szokás az, hogy amikor egy minisztert beiktatnak tisztségébe, az illető szépen ráhelyezi a kezét a Bibliára és az Alkotmányra, és leteszi a hivatali esküt. Ezt a szokást a legtöbb miniszter szépen be is tartotta, kivéve Lia Olguța Vasilescut, aki eskütételkor valahogy elfelejtette rátenni a kezét a Bibliára. Lehet, hogy nem vallásos. De az is lehet, hogy nagyon vallásos, és egyszerűen visszariadt attól, hogy akkorát hazudjon, kezét a Biblián tartva.

De baki ide, vicc oda, a ceremónia lezajlott, és a kormány már javában dolgozik. Hogy kinek a javára, az hamarosan eldől.

Hirdetés