Három székely zászlóval kevesebb lett Csíkszeredában

Ezúttal a megyeháza épületéről/ből távolítatták el a lobogókat, melyeket a történelmi egyházaknak adtak megőrzésre.
Hirdetés

Rendkívüli ülést hívott szerdán össze Hargita Megye Tanácsa, melynek egyetlen témája az volt, mi legyen azzal a három székely zászlóval, amelyet a marosvásárhelyi ítélőtábla jogerős döntése értelében kénytelen eltávolítani a testület a megyeháza homlokzatáról, a bejárattól, valamint a gyűlésteremből.  

A Hargita Megyei Tanács Facebookon is elérhető közleményéből kiderül:  egy elvihatározat-javaslatot fogadtak el, melynek nyomán ezeket a történelmi egyházaknak adták át megőrzésre, „amíg a törvényi keret változik, vagy amíg e tekintetben újabb döntést nem hoz a megyei tanács, akár lakossági kezdeményezésre”. A zászlókat Darvas-Kozma József római katolikus esperes, Szatmári Szilárd református, valamint Solymosi Alpár unitárius lelkész vette át.

Borboly Csaba megyeelnök az ülés elején vázolta a kék-arany színű megyezászló körüli pereskedéseket annak 2009. évi elfogadása óta. Emlékeztetett arra, hogy ezt megelőzően a székely zászló miatt sok száz embert hurcoltak meg a megyében, iskolaigazgatókat fenyegettek elbocsátással, számos lakosnak kellett rendőrségi vagy ügyészségi vallomást tennie, ezért 2009. november 26-án megyezászlóvá nyilvánították a székely lobogót. A prefektus megtámadta a határozatot, így bírósági útra terelődött az ügy. A pereskedés kronológiáját itt lehet elolvasni.

Polgári séta

A tanácsülés végén – ahogy a fenti kép is bemutatja – Solymosi Alpár unitárius lelkész kezdeményezésére a tanácsosok „polgári séták” keretében kísérték el a parókiákra a zászlót egy-egy dobozban elvivő lelkészeket.

Hirdetés